dissabte, 30 de desembre del 2023

MAESTRO

Després de l'èxit assolit amb la darrera versió de "Ha nacido una estrella", Bradley Cooper torna a dirigir i també protagonitza "Maestro" (2023), biopic de Leonard Bernstein, un genial director d'orquestra i compositor americà (autor de la música de "West Side Story"). 

Una realització enèrgica i elegant, meitat en blanc i negre, meitat en color, i una transformació certament notable de Cooper no aconsegueixen elevar l'interès d'aquesta història centrada en la relació entre el músic i la seva esposa (Carey Mulligan), entranyable però també problemàtica a causa de l'homosexualitat de Bernstein. 

Potser Cooper oblida que aquesta història (o una de molt semblant) ja havia estat explicada per Ken Russell a "La pasión de vivir" (1971), que narra el matrimoni desgraciat entre Txaikovski i la seva admiradora Antonina Miliukova. El músic rus, insegur malgrat el seu èxit, devia pensar que la relació el "curaria" de la seva condició homosexual, però només el va portar a l'aïllament i, a l'esposa, a perdre la raó. 

Protagonitzat per Richard Chamberlain i Glenda Jackson, el film d'en Russell acaba caient en el kitsch en unes escenes finals que posen en evidència les seves limitacions, camuflades en l'inici de la seva carrera sota un estil molt barroc. "La pasión de vivir" no renuncia a la hipèrbole com a motor de la narració, però té el detall d'estar plantejada en clau operística, de manera que la música del compositor i la fotografia excel·lent de Douglas Slocombe permeten que es tracti d'una experiència exuberant i eminentment cinematogràfica, capaç d'atrapar, ni que sigui tangencialment, la passió a què al·ludeix el títol espanyol.

11 comentaris:

Trecce ha dit...

Seguramente más ambiciosa de lo que al final ha resultado.

ricard ha dit...

Pues eso, ni más ni menos.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Supongo que no debe de ser fácil dar vida a un personaje como este. He leído opiniones diversas, a mi desde luego la propuesta me parece interesante, la tengo pendiente.
Saludos y feliz año!

ricard ha dit...

Cabe decir que Bradley Cooper se transforma casi literalmente en Bernstein.

Saludos y ¡Feliz Año!

Recomenzar ha dit...

´✫¸.•°*”˜˜”
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ♥♥ ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。♥♥.ღ 。
/▌*˛˚ ░ ░ٌٌٌ♥░FELIZ AÑO NUEVO 2024 ˚ *
/ \ ˚. ★ *˛ ˚♥♥* ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ ♥♥ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。✰ •* ˚ ♥♥" ✰˚ ♥* ♥♥

Cinefilia ha dit...

Tinc pendent de veure "Maestro", però "The Music Lovers" la recordo com un drama intens, molt en la línia del seu director.

Una abraçada.

ricard ha dit...

"La pasión de vivir" és, en efecte, un drama intens. "Maestro" és, en canvi, tan correcta com mancada d'emoció.

Una abraçada.

Recomenzar ha dit...

Me Encantas!!!!

ricard ha dit...

¡Muchas gracias, guapísima!

Pedro Rodríguez ha dit...

La película de Cooper me resultó plúmbea, aburrida, lejos de las fantásticas sensaciones que la música de Bernstein siempre me ha provocado.

Un abrazo.

ricard ha dit...

De hecho, lo mejor es la banda sonora.
Un abrazo.