diumenge, 5 de novembre del 2023

SABEN AQUELL

Quan vaig comentar al bloc (març del 2014) "Vivir es fácil con los ojos cerrados", deia: "No vull ni pensar si aquest material hagués caigut en les mans de Pau Freixas i Albert Espinosa". 

En aquest cas, l'hemeroteca m'ha jugat una mala passada, ja que David Trueba signa el guió de "Saben aquell" amb l'Albert Espinosa. I, tot i el caràcter melodramàtic inherent a la història d'amor entre l'Eugenio i la Conchita, la pel·lícula em sembla magnífica, la demostració que es pot explicar la història d'amor més senzilla imaginable amb la mateixa eficàcia que el personatge protagonista reciclava acudits suats. 

El film d'en Trueba és sincer i emotiu. Ens permet plorar sense mala consciència, gaudir de les cançons que ara canta una meravellosa Carolina Yuste i tornar a riure dels acudits d'Eugenio gràcies a un David Verdaguer transmutat en l'autèntic sense esforç aparent. Sí, no calia complicar-se la vida per fer un film esplèndid sobre la figura tràgica d'un gran comediant, i també cal agrair que l'omplin amb els seus acudits (al pobre Chiquito de la Calzada no li van fer el mateix favor en les seves aparicions cinematogràfiques). Com també cal agrair la versió original en l'idioma d'Els Dos, tot i l'error (perdonable en un treball d'ambientació prou acurat) de mostrar un rètol en català ("cerveseria") en la Barcelona del 75, el dia que va morir Franco.

5 comentaris:

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Su presencia forma parte de nuestra memoria colectiva, muy particular e inimitable. He leído alguna critica que la pone mas que bien. Desde luego que me has despertado una gran curiosidad por verla.
Saludos!

Trecce ha dit...

He leído comentarios elogiosos de la película sobre este personaje tan entrañable.

ricard ha dit...

Pues nada, animaros a verla.

Saludos y gracias por comentar.

Cinefilia ha dit...

L'he trobada tendra, intel·ligent en la seva forma d'apropar-se a un personatge popular, però no per això ben conegut.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Coincidim en la valoració. De tota manera, aprofito per recomanar un documental titulat precisament "Eugenio", dirigit el 2018 per Jordi Rovira i Xavier Baig, disponible a Filmin, que entra a fons en la complexa personalitat del còmic.

Una abraçada.