dimarts, 12 de setembre del 2023

ULRICH SEIDL: EL DÍPTIC

"Rimini" i "Sparta", ambdues del 2022, formen un díptic centrat en dos germans que tenen el pare ingressat en una residència i que, per raons diverses, viuen (llargues temporades o sempre) fora d'Àustria, el seu país natal. 

El protagonista de la primera és un cantant del gènere Schlager (una música lleugera que només poden aguantar els alemanys), ja maduret, separat, addicte al joc i la beguda, que es guanya les garrofes viatjant a Rímini (Itàlia), els mesos d'hivern, per entretenir els turistes de la tercera edat. Es treu un sobresou oferint serveis sexuals a senyores d'edat avançada. 

Un bon dia apareix la seva filla, en companyia d'una colla de turcs, per reclamar-li diners. El protagonista veurà amenaçat el seu precari reialme. 

Seidl aplica el seu particular humor negre a una història tragicòmica que transcorre en l'ambient tristíssim de les platges de Rímini, sempre cobertes de boira. No hi aneu si feu vacances fora de temporada, si us plau! 

L'altre germà, protagonista de "Sparta", viu a Romania amb la seva nòvia, però té algun problema sexual, relacionat amb l'atracció que sent pels nens dels voltants. Per superar la seva crisi, té la curiosa idea de muntar una escola de judo per als fills de les famílies desestructurades d'un poble miserable de la regió de Transsilvània. Tampoc no sembla un lloc idoni per anar-hi de visita. 

Tal com la història està plantejada, aquest pederasta acaba per resultar entranyable, ni que sigui per comparació amb els pares dels nens, veritables energúmens.