diumenge, 24 de setembre del 2023

20.000 ESPECIES DE ABEJAS

També del descobriment de la sexualitat parla "20.000 especies de abejas" (Estibaliz Urresola Solaguren, 2023); i, més concretament, dels transgèneres, a partir del cas de la petita Lucía (no Aitor). 

El film aborda la necessitat d'afrontar els canvis i de ser conseqüent, sobretot a través del personatge de la mare (excel·lent Patricia López Arnaiz). L'àvia, una tieta comprensiva i un pare absent completen un entorn propens als estira-i-arronses. 

La pel·lícula està ben formulada, tot i que un pèl llarga; i el final, quan busquen el nen-nena al bosc, previsible. En realitat, el problema més greu que se'm planteja davant d'aquest títol que podria haver estat seleccionat per als Òscars és que sembla obeir a una fórmula patentada ara fa un any per un altre film que també va concórrer a la tria: o no explica el mateix que "Cinco lobitos"? Transgèneres a part, també tenim una dona en plena crisi professional i matrimonial que es refugia a casa dels pares (la mare, en aquest cas), també al País Basc, també per constatar que les diverses generacions d'una família estan condemnades a repetir els errors i a entendre's finalment.

3 comentaris:

Trecce ha dit...

En efecto, unas cuantas coincidencias en sus respectivos planteamientos.

Cinefilia ha dit...

En tot cas, em dóna la sensació que el fet que les dues pel·lícules s'assemblin obeeix més a l'esperit del temps (les inquietuds que es respiren a l'ambient) que no pas a una fórmula premeditada.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Trecce: Eso me pareció.

Juan: Honestament, jo tampoc no crec que fos premeditat. Si més no, m'ha semblat curiosa aquesta similitud.

Una abraçada.