dijous, 6 d’abril del 2023

SCORPIO

Deu anys després d'"El gatopardo", el britànic Michael Winner reunia novament Burt Lancaster i Alain Delon a "Scorpio" (1973), un thriller d'espies una mica dispers que barreja algunes reflexions elementals sobre les clavegueres del sistema i la perversió dels ideals comunistes amb un discurs sobre l'amistat i la lleialtat que reposa sobre la presumpta traïció del personatge de Lancaster (s'ha venut als russos?). 

Cross/Lancaster ha de fugir perquè els seus caps de la CIA el volen pelar. Sortosament, té amics arreu: un comunista desencantat (Paul Scofield) amb qui pot parlar de política tot emborratxant-se, o un músic jueu a qui va alliberar del seu captiveri a la Segona Guerra Mundial. 

Cross és fidel als seus amics i, per descomptat, a la seva esposa, a qui intentarà treure dels Estats Units des del seu exili forçat a Viena (ciutat europea on -segons Hollywood- van a espetegar tots els espies). 

Finalment, tenim a Scorpio, nom en clau de l'assassí francès interpretat per Alain Delon, que manté amb en Cross una relació peckinpahiana: com un Deke Thornton qualsevol, ha de perseguir -i matar si és possible- el seu antic company i mentor i una persona a qui admira, a diferència dels sapastres de la CIA que l'acompanyen. 

Com a assassí, Scorpio/Delon resulta dubtós. Té bona punteria però és un sentimental; no mata el seu ex-company quan en té ocasió i li agraden els gatets. I s'enamora; però la influència misògina del cinema de Peckinpah també es mostra en la revelació final i, per descomptat, no ajuda.

5 comentaris:

Trecce ha dit...

Espionaje y entresijos políticos, creo que tiene argumentos para entretener a los amantes del género.

Pedro Rodríguez ha dit...

La mejor y más sólida película de Michael Winner que es más recordado por la saga del justiciero Charles Bronson. Un veterano Burt Lancaster (tenía ya 60 años), demuestra estar en forma en una película de espías ambientada en plena Guerra Fría y es perseguido por un asesino a sueldo implacable, Scorpio, a quien da vida el bello Alain Delon.

Un abrazo.

ricard ha dit...

Sin duda los personajes tienen más matices que el justiciero de la ciudad.

Un abrazo.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Me encanta la película y el poster.
Saludos!

ricard ha dit...

El poster es magnífico, desde luego.

Saludos.