diumenge, 19 de febrer del 2023

BAJO EL FUEGO

Dirigida per l'avui oblidat Roger Spottiswoode, "Bajo el fuego" (1983) és una molt notable pel·lícula sobre reporters de guerra, ambientada en la revolució nicaragüenca. 

La trama exposa amb elegància la relació triangular entre el fotògraf Russell Price (Nick Nolte en el millor moment de la seva carrera), el seu mentor i amic Alex (Gene Hackman) i la ja exparella del segon, la també periodista Claire (Joanna Cassidy), i també la dificultat d'exercir d'observador neutral en un conflicte en què els rebels resulten més simpàtics que els homes de Somoza. A part dels tres protagonistes, trobem altres personatges interessants, com l'espia que troba en Jean-Louis Trintignant l'intèrpret ideal, o el no menys inquietant mercenari amb els trets d'Ed Harris. 

Atès que el protagonista és fotògraf, sembla obligat que la il·luminació del film vagi a càrrec d'un bon professional, i Spottiswoode recorre a John Alcott, amb qui ja havia col·laborat en la menys ambiciosa però també notable "El tren del terror" (1980). El responsable de la fotografia de "Barry Lyndon" lliura un treball impecable, sobri i atmosfèric.

4 comentaris:

miquel zueras ha dit...

Una pel.lícula molt potable a la filmografía de Spottiswoode, director de frikades com"Alto o mi madre dispara" amb Stallone.
Bon repartiment amb Ed Harris i crec recordar que Tomas Milián feia de president Somoza.
Salut!
Borgo.

Trecce ha dit...

La película de este antiguo montador de algunas películas de Peckinpah, cuenta algunas cosas que realmente sucedieron, como cuando Nolte ve el cadáver del líder guerrillero Rafael, una especie de alter ego del Che Guevara, imposible no recordar las famosas instantáneas del cadáver del Che tomadas en el lavadero del hospital Nuestro Señor de Malta, en Vallegrande, donde fue expuesto. Otra es el asesinato a sangre fría del reportero Bill Stewart y su traductor por una patrulla de la Guardia Nacional.
Aunque a la peli, en mi opinión, le falta algo de alma, sin embargo logra hacer un retrato de muchos aspectos no demasiado tratados por el cine sobre esta figura del corresponsal gráfico

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Un estupendo titulo que tengo que volver a ver, hace mucho tiempo desde la ultima vez. Lo de Nicaragua a día de hoy pues ya ves como esta...
Saludos!

ricard ha dit...

Borgo: Roger Spottiswoode té algun títol notable, com aquest, i moltes frikades. Després de consultar-ho a Imdb, ja que no ho recordava, t'he de rectificar: el paper de Somoza va a càrrec de René Enríquez (a qui no tinc el gust).

Trecce: Cierto, se basa en sucesos reales.

Juan: Està fatal.

Gràcies pels comentaris.