divendres, 17 de febrer del 2023

ALMAS EN PENA DE INISHERIN

"Almas en pena de Inisherin" comparteix amb altres títols de Martin McDonagh la voluntat de ser imprevisible, d'establir un cert distanciament amb derivacions surrealistes que no exclou l'empatia cap als personatges. 

Aquí ens submergeix en una comunitat illenca de la Irlanda profunda en plena guerra civil; l'indret més avorrit i endogàmic imaginable. I, entre pintes de cervesa i paisatges bucòlics, narra la història de Pádraic i Colm a partir del moment en què el segon li nega al primer l'amistat que han compartit quotidianament. I és veritat que Pádraic és una mica pobre d'esperit, però si l'excusa de Colm és una crisi existencial, no sembla que la seva actitud hagi de comportar avantatges o canvis substancials.

McDonagh recupera els dos protagonistes d'"Escondidos en Brujas" (Colin Farrell i Brendan Gleeson) i construeix una aventura que pot viatjar de la comèdia al drama amb la mateixa tossuderia que exhibeix el personatge de Gleeson, amb ecos de Ford i del Lean de "La hija de Ryan", sense perdre de vista un altre irlandès il·lustre, el dramaturg Samuel Beckett.

2 comentaris:

Trecce ha dit...

Tengo entendido que tiene su punto divertido.

ricard ha dit...

Lo tiene y, sin embargo, es más bien trágica.