diumenge, 11 de juny del 2023

MODESTY BLAISE

Després de títols emblemàtics com "El sirviente" o "Rey y patria", Joseph Losey va sorprendre amb l'adaptació d'un còmic de l'època sobre una superagent que -si més no, en la versió cinematogràfica- apareixia com una paròdia en clau feminista dels films de James Bond.

"Modesty Blaise" (1966), que he pogut veure a Filmin després de confessar-li a l'amic Teo de Movie Movie la meva curiositat, prometia un exercici de cinema d'autor d'aires pop i formes estilitzades, ja sigui per la firma de Losey com per l'elecció per al paper protagonista de la musa d'Antonioni, Monica Vitti; la compareixença de Dirk Bogarde i Terence Stamp, noms indissociables del cinema d'autor europeu dels anys seixanta, també orientava en la mateixa direcció. 

Vist avui, però, el film no genera l'entusiasme previst. Queda molt per sota de qualsevol títol de l'agent 007 de la mateixa època i se salva per la bellesa i els vestits de la Vitti i alguns moments i trets curiosos: els dibuixos geomètrics del cau del dolent en una illa del Mediterrani, i més específicament la cel·la on fan veure que tanquen la Modesty, remeten a les txeques de la nostra Guerra Civil; Bogarde, en el paper del dolent megalòman, duu una perruca blanca que sembla precursora dels pentinats de Christopher Walken i Javier Bardem en les seves prestacions per a la sèrie Bond; finalment, sorprèn el sadisme imperant que contrasta amb el to de comèdia, i l'escena en què Gabriel/Bogarde es preocupa per la situació familiar de les seves víctimes (pilots d'un avió destruït per un míssil) anticipa un gag recurrent que jo creia patentat pels responsables d'"Austin Powers".

7 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Com a pel·lícula pop no està gens malament, però sí que és cert que avui es veu una mica desfasada.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Volia ser una versió pop de les aventures de James Bond, però l'original resulta encara més pop (sobretot, amb la perspectiva dels anys).

Una abraçada.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
La vi hace tiempo en una mala copia en VHS y la verdad no me convenció demasiado. Quizá sea una de esas películas que no soporta bien el paso de los años. Buen apunte lo del color de pelo de Bogarde.
Saludos!

Trecce ha dit...

Entre el morbo y la curiosidad de ver a la siempre atractiva Monica Vitti.

ricard ha dit...

Fran: Es que ofrece menos de lo que promete.

Trecce: Eso sí, la Vitti sale tan guapa como de costumbre.

Saludos y gracias por comentar.

Teo Calderón ha dit...

El mes pasado en "Movie Movie - El blog" dediqué un post a esta insólita cinta de Losey. Ya puestos, si te suscita curiosidad, pues pásate por allí.
https://moviemovieelblog.blogspot.com/search?q=modesty+blaise
Un saludo.

ricard ha dit...

Lo hice, y por ese motivo la recuperé, tras descubrir que podía verla en Filmin.

Saludos.