dissabte, 17 de juny del 2023

DELICIAS TURCAS

Paul Verhoeven va gaudir d'un èxit notable amb "Delicias turcas" (1973), protagonitzada pel després molt conegut Rutger Hauer i per la molt guapa Monique van de Ven. La qual cosa va propiciar l'estrena del seu primer llargmetratge, hàbilment batejat pels exhibidors espanyols amb el títol de "Delicias holandesas" (1971).
Però, tret de les dosis d'erotisme soft, ambdues pel·lícules tenen poc a veure. "Delicias holandesas" és una successió de gags no gaire afortunats al voltant de dues prostitutes, mentre que "Delicias turcas", tot i que manté el to informal i l'humor negre amanit amb una mica d'escatologia, acaba sent una dissecció de les relacions de parella que, pel caràcter desinhibit i contestatari dels personatges i el desenllaç tràgic, algú va voler veure com una versió realista de la llavors recent "Love Story" (Arthur Hiller, 1970). Potser sí que era això el que cercava el provocador Verhoeven. Els protagonistes no sempre troben la manera d'expressar el seu amor i s'estimen tant com s'agredeixen; depenen l'un de l'altre però no volen pagar el preu de perdre la llibertat. Els diners i la necessitat d'obtenir-ne, la hipocresia i el classisme també apareixen al film de Verhoeven, però el director evita (no sempre ho aconsegueix) un enfocament tradicional o a la manera de Hollywood d'una història d'amor que, malgrat tot, potser és més convencional d'allò que ens vol vendre.
"Katty Tippel" (1975) reunia novament la carismàtica parella Hauer-Van de Ven. La qual cosa, en una nova mostra de manipulació publicitària, ha fet que el film, en plataformes, aparegui també amb el títol d'"Una novia llamada Katy Tippel". Però, aquí, Rutger Hauer és un personatge secundari -no gaire simpàtic- en l'adaptació d'un relat autobiogràfic que documenta les dificultats de la protagonista, a finals del segle XIX, per sobreviure enmig d'una societat classista i sense escrúpols. La noia pertany a una família que ha arribat a Àmsterdam per fugir de la misèria al camp i només hi troba més misèria; la prostitució (ja abordada a "Delicias holandesas") apareix com l'única manera de tirar endavant, amb el beneplàcit de la mare; però la Katty té la sort de conèixer uns joves revolucionaris que l'ajudaran a recuperar la dignitat.

4 comentaris:

Trecce ha dit...

Delicias variadas.

ricard ha dit...

No siempre dulces.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Sabia de estos títulos pero no he visto ninguna, habrá que anotarlas...
Saludos!

ricard ha dit...

No son imprescindibles, aunque tienen su gracia si te gusta Verhoeven.

Saludos.