dissabte, 25 de febrer del 2023

FORT APACHE

Les referències de Spielberg en la seva darrera pel·lícula al "millor director de tots els temps", ens serviran d'excusa per recordar el primer títol de la Trilogia de la Cavalleria. 

A "Fort Apache" (1948), els militars que vigilen que els indis no surtin de les seves reserves viuen relativament tranquils. Amb les seves famílies, integren una comunitat ben avinguda, que alterna els balls amb uniforme de gala amb les partides de cartes i borratxeres a la cantina. Però les coses es compliquen quan: 

- Arriba un nou comandant molt seriós (Henry Fonda). 
- Uns indis rebels es dediquen a torturar i matar els blancs que tenen la desgràcia de trobar-se'ls. 

La filla del comandant (Shirley Temple) s'enamora d'un jove oficial arribat de West Point que coneix a la diligència, un irlandès fill del veterà sergent interpretat per Ward Bond. Però, tot i el currículum del nano, s'imposa el classisme. El personatge de Henry Fonda també és racista, i se li'n refot que John Wayne hagi compromès la seva paraula amb els pellroges. 

El comandant està inspirat en el general Custer, i el final ho deixa clar. Com sigui, Ford el mostra com un paio equivocat però, tanmateix, heroic, i l'epíleg inclou un comentari sobre l'origen de les llegendes que retrobarem més elaborat en la magistral "El hombre que mató a Liberty Valance". 

"Fort Apache" aglutina elements comuns a la majoria de westerns de John Ford, barreja hàbilment humor i èpica i reuneix una troupe actoral que acabaria resultant indispensable: Victor McLaglen, Pedro Armendáriz, Guy Kibbee, Hank Worden, a més dels ja esmentats Wayne i Bond. 

La festa i la ressaca posterior:
No menyspreïs els indis; després passa el que passa:

6 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Spielberg no és el primer a admetre la mestria del director de "Fort Apache". Ja se sap que Orson Welles, en certa ocasió, va declarar que els seus tres cineastes preferits eren: «John Ford, John Ford i John Ford».

Una abraçada.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Un clásico de siempre. O me falla la memoria o no había reparado en lo de Shirley Temple...
Saludos!

Trecce ha dit...

Además del episodio famoso de Custer, Ford hace un retrato de la vida diaria de los habitantes del fuerte, una sociedad endogámica, al estar apartada de otros lugares civilizados, con un montón de peculiaridades que sabe acercarnos con economía de imágenes y diálogos, poco le hace falta para que tengamos un detalle pormenorizado de cómo se las apañaban en el fuerte y de su forma de vida y de relacionarse entre ellos.

ricard ha dit...

Juan: I deia també Welles que, per aprendre a fer cinema, havia vist unes 40 vegades "La diligencia". La lliçó va ser productiva: "Ciudadano Kane".

Fran: Pues sí, sale la niña prodigio de Hollywood, aquí ya bastante talludita. Es guapa y funciona para el papel. Pero "Fort Apache" sería uno de sus últimos trabajos para el cine.

Trecce: Efectivamente, Ford muestra con tanto detalle como economía narrativa la vida en un destacamento militar durante las Guerras Indias. Puede que un tanto idealizada.

Una abraçada.

ethan ha dit...

Cuando alguien me pregunta cuál es tu película favorita de la trilogía de la caballería de John Ford, siempre respondo con la última que he visto (que he vuelto a ver). Las tres me parecen magistrales. Fort Apache tiene muchas aristas, una de ellas la has nombrado: es una cinta para reflexionar sobre la controversia entre la verdad o la leyenda, esta última es la elegida por Wayne (Ford) si sirve, no solo para dejar intacto el honor del ejercito, sino para engrandecerlo porque así se engrandece la nación.
Saludos.

ricard ha dit...

Nada que ver con los westerns revisionistas de los setenta, tal vez más cercanos a la verdad històrica pero también más simplistas.

Saludos.