diumenge, 20 de març del 2022

EL HOMBRE QUE PUDO REINAR

Com vam tenir ocasió d'esmentar en la ressenya que vam fer d'"El juez de la horca", els herois del cinema de John Huston eren, habitualment, aventurers, descreguts i perdedors amb dignitat. 

Una afirmació vàlida per als protagonistes d'"El hombre que pudo reinar" (1975), dos antics oficials de l'exèrcit britànic que es busquen la vida a l'Índia colonial i que, un bon dia, decideixen viatjar a un regne ocult rere les muntanyes per convertir-se en els seus amos. Al final, les coses es torcen i tot es perd menys l'amistat; però, com diu un dels personatges, pocs han vist les coses que ells han vist, pocs han viscut tantes aventures; i molt pocs han pogut ser reis. 

Sean Connery i Michael Caine són els actors perfectes (*) per a un dels millors films d'aventures mai realitzat, dotat d'ironia i sentit de l'humor però també d'una insòlita malenconia. Christopher Plummer fa de Rudyard Kipling (va ser l'autor de la novel·la en què es basa la pel·lícula), qui recull d'un dels amics el relat extraordinari i alhora terrible del seu viatge. 

(*) "El hombre que pudo reinar" era un vell projecte del director i havia pensat en altres parelles d'actors no menys il·lustres: Humphrey Bogart i Clark Gable, Kirk Douglas i Burt Lancaster, Robert Redford i Paul Newman.

4 comentaris:

Trecce ha dit...

El cine de aventuras elevado a un nivel superior.

Cinefilia ha dit...

L'ambientació índia, així com la referència a Kipling, remeten a un altre gran film, aquest dels anys trenta: "Gunga Din" (1939) de George Stevens.

Una abraçada.

Pedro Rodríguez ha dit...

A Houston siempre se le dio bien el cine de aventuras y esta adaptación de la novela de Kipling (¡qué lejana ya mi infancia!) es un clásico imperecedero con Michael Caine y Sean Connery en estado de gracia y la inolvidable música de Maurice Jarre. Historia de un fracaso, de una ambición para alcanzar la gloria y pagar su alto precio.

Un abrazo.

ricard ha dit...

Trecce: Y entendido a la manera clásica.

Juan: Un referent, sens dubte.

Pedro: Connery y Caine están sublimes, aunque intuyo que la película también hubiera funcionado con las otras parejas que Huston tuvo en mente en función de cada década.

Una abraçada.