dijous, 11 de maig del 2023

EL DESIERTO DE LOS TÁRTAROS

La darrera pel·lícula dirigida per l'italià Valerio Zurlini, "El desierto de los tártaros" (1976), va ser una cara coproducció que reunia un elenc farcit de noms il·lustres: Jacques Perrin, Vittorio Gassman, Giuliano Gemma, Helmut Griem, Philippe Noiret, Fernando Rey, Francisco Rabal, Jean-Louis Trintignant i Max von Sydow. 

Amb una fotografia excel·lent de Luciano Tovoli, les primeres escenes, en què el jove protagonista arriba a la fortalesa que guarda una frontera enmig del desert resulten impressionants i semblen anunciar un gran títol d'aventures. Però aviat ens adonem que aquesta adaptació de la novel·la de Dino Buzzati és més aviat una al·legoria claustrofòbica que Buñuel, autor d'"El ángel exterminador", hauria volgut dirigir (cert): ningú no pot escapar d'una fortalesa que s'alimenta de la salut i les vides dels seus habitants, militars lliurats a rutines i reglaments absurds que esperen un enemic que mai no apareix; els joves substitueixen els oficials veterans per fer-se vells ells mateixos, fins que arribi la jubilació o la mort, amb l'única companyia del vent i de la sorra.

6 comentaris:

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Me agrado cuando la vi. Las películas con desierto de por medio tienen un poder de fascinación, al menos para mi. Me gustan esos posters con el reparto presente.
Saludos!

ricard ha dit...

Estos posters son típicos de algunas superproducciones de los setenta, aunque en este caso se trata de una superproducción relativamente modesta.

Saludos.

Cinefilia ha dit...

Encara no he vist la peli ni he llegit el llibre, però fa anys vaig guanyar un exemplar de la novel·la gràcies a "La finestra indiscreta", el programa de ràdio de l'Àlex Gorina.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Jo no guanyo mai res (esclar que tampoc participo ;)).

Una abraçada.

Trecce ha dit...

El retrato de una desesperante espera en un entorno que se antoja angustioso.

ricard ha dit...

Pese a los espacios abiertos que rodean a la fortaleza, ésta se revela una prisión incluso en un sentido existencial.