divendres, 19 de maig del 2023

BOB EL JUGADOR

"Bob el jugador" (1956) és la primera aproximació de Jean-Pierre Melville al thriller, tot i que resulta, fins a cert punt, atípica en relació amb el gènere i l'obra posterior del cineasta. 

Quasi un documental sobre les nits de Pigalle -ja força mogudes els anys cinquanta, com es pot veure en un film que conté alguna escena pujada de to-, se centra en la figura del Bob del títol, noctàmbul empedreït i jugador compulsiu, que, com tots els personatges de Melville, manté una actitud ambigua: expresidiari, no li costa gaire organitzar un atracament quan se li acaben els calés; a pesar d'aquesta aparent falta de moralitat (jo crec que el seu problema és la falta de son), manté una ferma amistat amb un inspector de policia a qui va salvar la vida, és amic dels seus amics i respectuós amb les noies, fins i tot quan són tan alegres com la jove interpretada per la guapíssima Isabelle Corey. 

Bob, el jugador, és, com en la cançó, un pinxo i un senyor; al casino de Deauville, s'hi presenta elegantíssim; la idea és assaltar l'establiment però l'home es troba tan còmode jugant a la ruleta -i, curiosament, guanyant- que oblida les seves obligacions de malfactor.

5 comentaris:

Trecce ha dit...

Melville era un gran admirador del cine de gansters americano, pero sabía darle ese tono particular suyo, podríamos decir más europeo y lo hacía dotándolo de elegancia.

Cinefilia ha dit...

No recordo haver-la vist, però pel que expliques m'imagino per on deuen anar els "trets" (mai millor dit).

Una abraçada.

ricard ha dit...

Trecce: Melville tiene un estilo personalísimo, aunque en esta película todavía no está muy definido. Con sus numerosas escenas en exteriores, ya sea en Pigalle o en Deauville, parece anunciar la Nouvelle Vague. Y, según parece, era uno de los films favoritos de Godard.

Juan: No és un títol gaire conegut, i tampoc no és el més rodó d'en Melville. Però em va semblar una troballa prou interessant.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Un titulo que desconocía y del que tomo muy buena nota, gracias por estos descubrimientos.
Saludos!

ricard ha dit...

Sí, se puede decir que es un descubrimiento.

Saludos.