diumenge, 28 de maig del 2023

CORAZONES INDOMABLES

El 1939, John Ford va dirigir "Corazones indomables", un títol en clau d'aventures en què aborda la Guerra de la Independència americana. 

Els protagonistes són la improbable parella formada per en Gil (Henry Fonda) i la Lana (Claudette Colbert); ella és una noia de bona família que viu molt tranquil·la a Albany quan ell l'enreda perquè es casin i la porta a viure a una cabana enmig d'uns boscos molt fotogènics però plens d'indis no gaire simpàtics; quan els nadius s'alien amb els anglesos per lluitar contra els colons, les coses es compliquen, i encara sort que, prop de casa seva, hi ha un fort que s'assembla molt a altres que anirem trobant al llarg de la filmografia del director, on als homes els agrada beure i ballar però també són valents quan cal. 

El film voreja el melodrama i no és el més memorable d'un director que ja havia signat "La diligencia" el mateix any i estava a punt de fer "Las uvas de la ira", però conté els elements habituals al seu cinema: el sentit de l'humor que presideix el retrat dels personatges secundaris i que alterna amb moments de gran dramatisme; l'accent en la comunitat que atorga sentit a la lluita individual i que se celebra a si mateixa amb balls i litúrgies.

5 comentaris:

Trecce ha dit...

A pesar de estar considerada como un trabajo menor de Ford, sigue siendo una hermosa película llena de humor y humanismo, un homenaje que rinde el maestro a los fundadores de la nación, a sus esposas e hijas, que tan decisivas fueron, mujeres fuertes que, al lado de los hombres, participaban como ellos en las duras tareas del campo y no dudaban en empuñar un fusil. El film guarda un fuerte sentimiento patriótico, nada disimulado en las escenas finales.

Teo Calderón ha dit...

Aventuras, calamidades y compensaciones en la heróica cotidianeidad de los hombres y mujeres que fueron artífices de un país que nacía. Visto a través del amoroso e inconfundible prisma fordiano. Agradable, con momentos de tensión y emoción. Pero, como apuntas, esta película no se encuentra ni por asomo entre lo mejor de Ford.

ricard ha dit...

Trecce: Con homenaje a la bandera incluido.

Teo: En cualquier caso, un grato ejemplo de un cine que dejó de existir hace décadas y que contiene los trazos inconfundibles de su autor.

Saludos y gracias por comentar.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Ese cine añejo que siempre apetece volver a ver.
Saludos!

ricard ha dit...

O ver por vez primera, como es mi caso.

Saludos.