divendres, 1 d’octubre del 2021

DUNE

Al canadenc Denis Villeneuve no se li pot negar valor. Després de signar la seqüela de "Blade Runner", roman en el terreny de la ciència-ficció i aborda un projecte impossible: l'adaptació de l'obra "Dune", de Frank Herbert, ja portada a la pantalla sense gaire èxit per David Lynch el 1984. 

Cal aprendre dels errors dels altres i Villeneuve salva el problema de la densitat del text presentant només la primera part de la història -que ja li ocupa dues hores i mitja- i reservant la resta per a una continuació. 

Imposa un ritme pausat però equilibrat, sense els problemes que tenia el film de Lynch en aquest aspecte, i procura que la claredat expositiva prevalgui encara que sigui en detriment de l'acció. La qual cosa no vol dir que el plantejament sigui anticomercial; de fet, "Dune" s'assembla bastant a qualsevol dels lliuraments de Star Wars: la mateixa èpica, el mateix sentit de l'aventura, una posada en escena certament espectacular. Història i escenari -el desert d'Arrakis- ens porten però a la memòria un altre títol inoblidable: el "Lawrence de Arabia" de Lean, amb l'omnipresent Timothée Chalamet exercint de Peter O'Toole en més jove i més menut. 

I entre Lucas, Lynch i Lean, Villeneuve captiva amb una obra visualment fascinant, amb naus espacials amb forma d'insecte i grans escenes de masses, que sap ser alhora elegant i sòbria com ho són els interiors dels palaus d'Arrakis, bon exemple de brutalisme interplanetari -i és que calen parets molt gruixudes per protegir de la calor que hi fa-.

8 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Independentment de les seves qualitats artístiques, que, tal i com senyales, a ben segur que són moltes, el que està clar és que "Dune" està cridada a ser una de les pel·lícules de l'any.

Una abraçada.

Trecce ha dit...

En general, he leído buenas críticas sobre el film.

ricard ha dit...

Juan: Sens dubte aquest serà un bon any per al cinema espectacular, sobretot després que molts títols hagin romàs a la nevera durant la pandèmia.

Trecce: Es muy recomendable.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Me agrada esa lectura que haces de la película. Ya que mencionas ese paralelismo con "Star Wars", yo ciertamente con las ultimas entregas de la saga me desconecte, note cierta indiferencia, sin embargo con la obra de Villeneuve he vuelto a tener sensaciones que hacia tiempo no sentía frente a una pantalla de cine. Desde luego se aguarda la segunda entrega con muchas ganas.
Saludos!

El Demiurgo de Hurlingham ha dit...

He visto las versiones anteriores.
Así que podría interesarme

ricard ha dit...

Fran: Yo también recibí con indiferencia las últimas entregas de Star Wars. Y espero con ganas la continuación de "Dune", pero preferiría que no la convirtiesen en una saga con el mero objetivo de ganar dinero.

Demiurgo: No he visto las mini-series televisivas; de hecho, ignoraba su existencia hasta que el otro día me topé con la referencia a las mismas en internet.

Saludos.

dvd ha dit...

A mí me ha gustado. Y lo mejor que se puede decir es que gustará independientemente de si uno ha leído o no la saga de Herbert.
Un saludo.

ricard ha dit...

Supongo. Yo no he leído a Herbert y la película me gustó. He de decir que todo lo que hace Villeneuve me gusta, incluso la continuación de "Blade Runner" pese a no lograr el interés de la primera película.

Saludos.