divendres, 30 de juliol del 2021

EL INGENUO SALVAJE

Dirigida el 1963 per Lindsay Anderson, "El ingenuo salvaje" és un altre títol prototípic del Free Cinema britànic. Adapta una novel·la de David Storey i té molts aspectes en comú amb altres títols del moviment, com els que ja vam comentar al bloc, "Sábado noche, domingo mañana" o "La soledad del corredor del fondo"; com en la segona, la major part del film s'estructura en flash-backs, records del protagonista mentre un dentista li extreu les dents que li han trencat en un partit de rugbi; com Arthur Seaton o Colin Smith, Frank Machin també és un obrer, amb un caràcter difícil, i aconsegueix diners gràcies als seus èxits esportius però això no li obre les portes d'una societat classista i hipòcrita ni li permet trobar la felicitat al costat d'una vídua que se li resisteix. 

Anderson, format en el documental, mostra la duresa del rugbi i la duresa de la vida als barris obrers amb un estil realista que contrasta amb l'estructura narrativa una mica capriciosa a què fèiem referència i amb una banda sonora que sembla més pròpia d'un film de ciència-ficció, a càrrec del català exiliat Roberto Gerhard. 

Com Albert Finney i Tom Courtenay en els altres films a què hem fet referència, un protagonista contradictori, rebel i alhora torturat, permet a Richard Harris una interpretació notable, tot i que recorda en alguns moments a un Marlon Brando passat de voltes (potser se li va enganxar alguna cosa quan van coincidir un any abans a "Rebelión a bordo"); en fi, tant ell com Rachel Roberts (la vídua) van merèixer nominacions a l'Òscar.

5 comentaris:

Trecce ha dit...

No la he visto, pero parece tener sus atrativos.

Cinefilia ha dit...

Molt bona. La recordo com una pel·lícula intensa, d'aquelles que et marquen.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Trecce: Estas películas del Free Cinema resultan interesantes.

Juan: És intensa i és violenta, i la banda sonora de Roberto Gerhard li atorga un aire inquietant.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Que tal Ricard!
A mi me parece una película extraordinaria. Aquí te dejo una pequeña entrada que le dedique: http://elcinesingafas.blogspot.com/2014/11/this-sporting-life-el-ingenuo-salvaje.html
Saludos y feliz semana!

ricard ha dit...

Pues coincidimos bastante, incluso en la referencia a Marlon Brando.

Saludos.