divendres, 13 d’abril del 2018

MINORITY REPORT


"Ready Player One" (2018) s'uneix a d'altres títols del senyor Spielberg que mostren el món del futur com "A.I. Inteligencia Artificial" (2001) i "Minority Report" (2002).

A aquesta darrera ens hi vam referir molt breument en el monogràfic que vam dedicar al director. És un dels seus títols més rodons; es basa en un relat de Philip K. Dick, escriptor que ha esdevingut una mina per al cinema de ciència-ficció ("Blade Runner", "Desafío total", "Asesinos cibernéticos" són alguns dels films que adapten la seva obra).

Any 2054. Uns individus molt especials anomenats precogs poden veure el futur i envien les imatges dels seus somnis a un ordinador interactiu manipulat pel policia John Anderton (Tom Cruise); veuen els crims abans que succeeixin i llavors hom pot arrestar els futurs culpables. Una idea interessant que podria ocultar alguna trampa. O no és un error quan els precogs assenyalen el mateix protagonista com a futur assassí? Sigui com sigui, aquest es veurà forçat a fugir amenaçat per tota la policia de Washington i pel seu destí.

Les persecucions en autopistes que traginen ordenadament els cotxes i per una ciutat en què la publicitat és omnipresent i personalitzada i reconeix els usuaris escanejant els seus ulls (per això, a Anderton li caldrà substituir-los) són tan brillants com originals. Spielberg domina el suspens i l'acció d'un film trepidant sense que se li escapin els matisos d'una trama molt alambinada que, a més, mou a la reflexió: és lògic i just detenir algú per un crim que encara no ha comès?

Sort que aquestes coses encara no passen. O sí?

4 comentaris:

Sergi ha dit...

La vaig veure fa força temps i la recordo poc, però el plantejament de la història és d'aquests que recordes, i efectivament, fa pensar, com la majoria de trames de ciència ficció que estan ben fetes. Jo diria que encara no passa el que narra Minority Report. Ara es deté a persones sense que hagin fet res, i sense que tinguin intenció de fer res. Com tota la vida, vaja.

ricard ha dit...

Ben vist!

miquel zueras ha dit...

La veritat és que he pensat molt en "Minority Report" veien com la justicia d´aqui fa servir el condicional "Es que podría ser que..." Aquesta és la pel.lícula per mí millor i més adulta de la ciencia ficció de Spielberg. Aquesta setmana veuré l´adaptació televisiva de "The Man in the High Castle", una de les novel.les de K. Dick que més m´agraden. L´has vist?
Salut.
Borgo.

ricard ha dit...

A mi també m'ha servit d'inspiració -diguem-ho així- el desgavell jurídic que estem patint.

No he vist l'adaptació televisiva ni he llegit la novel·la. Ja diràs.

Salut!