divendres, 21 de juliol del 2023

EL SEÑOR DE LA GUERRA

Abans d'"El planeta de los simios", Charlton Heston i Frankin J. Schaffner havien col·laborat a "El señor de la guerra" (1965), un film ambientat en l'Edat Mitjana. Narra la història d'un cavaller vingut a menys que, en companyia del seu germà (Guy Stockwell), del seu company d'aventures (Richard Boone en un paper a la seva mida), un capellà i uns quant soldats, es fa càrrec d'una torre i de quatre vilatans per defensar-los de les incursions dels homes del Nord. 

Curiosament, "El señor de la guerra" esdevindrà una història d'amor entre el senyor feudal i una guapa vilatana, molt romàntica tot i que discutible en la seva gènesi, quan el cavaller fa ús de l'ius primae noctis, també conegut com dret de cuixa, davant el desconsol del pobre nuvi i la lògica animadversió de la gent a qui diu defensar. Un punt de partida curiós per a una història de sentiments profunds, no sempre nobles, molt entretinguda, molt ben fotografiada per Russell Metty, i que recorda en molts aspectes la mítica "Los vikingos", de Richard Fleischer: un protagonista de caràcter contradictori, un germà no del tot ben avingut, certa voluntat de realisme que també beu del tapís de Bayeux (amb el tall de cabell característic dels normands), la presència d'uns vikings -lògicament-, i l'assalt a una fortalesa, amb escales, fletxes, oli bullent i tota la parafernàlia que hi escau.

5 comentaris:

Teo Calderón ha dit...

Tras la muy interesante THE BEST MAN, Franklin Schaffner realizó este inusual melodrama medieval, denso y complejo, de estilizada puesta en escena que confería a la historia narrada un aire de extrañeza y fascinación cercano al fantastic. Charlton Heston, sin llegar a cubrir todas las esquinas de su difícil perso­naje, suple con su potente presencia las insuficiencias de su talento como actor.
Un saludo.

Cinefilia ha dit...

No la tenia present, però si dius que recorda "Los vikingos" deu valdre molt la pena.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Hace muchísimo que no la veo, me la apunto. Llevo unos días de cine actual y necesito algo de la vieja escuela...jeje
Saludos y buen finde!

Trecce ha dit...

La película se basa en la obra de teatro de Leslie Stevens titulada "The Lovers", un título que aclara bastante lo que vemos en pantalla. La obra teatral la había protagonzado el propio Heston en Broadway.

ricard ha dit...

Teo: Suscribo tus apreciaciones.

Juan: Potser no és tan brillant i divertida com "Los vikingos", però té les seves virtuts.

Fran: Yo, en cambio, voy a tener que centrarme en unos cuantos estrenos.

Trecce: Probablemente, la obra de teatro aportara algunos matices que en la película se echan en falta. En cualquier caso, esa filiación teatral hace posible un equilibrio nada común entre lo que tiene de puro film de aventuras y de drama íntimo.

Una abraçada.