dissabte, 28 de novembre del 2020

EL LAGO DEL GANSO SALVAJE

"El lago del ganso salvaje" (Diao Yinan, 2019) és cinema negre en estat pur: bandes de mafiosos, violència, un criminal taciturn que espera la topada amb un destí tràgic, una prostituta que no sabem si vol salvar-lo o trair-lo i que el distraurà en el seu recorregut pels escenaris nocturns al costat del llac que dóna títol al film, carrers humits, bruts i sorollosos que podrien ser medievals si no fos pels llums de neó i les motos que corren amunt i avall. Quasi podem sentir l'olor de podrit barrejant-se amb la dels fregits que hom cuina enmig del carrer.

No sé si la Xina és com en el film de Yinan però, si el director vol imitar el cinema negre nord-americà clàssic, hauria de respectar-ne la voluntat documental. Sigui real o imaginat, l'escenari, i una posada en escena molt estilitzada que no oblida algunes referències a l'expressionisme cinematogràfic, són més apassionants que un argument amb poques sorpreses, tot i que el desig del protagonista de recuperar la seva família, encara que sigui pagant el preu de la seva pròpia mort, i la intervenció d'una "prostituta del llac" (sirena) amb qui manté una relació sexual passada per aigua, tenen certes ressonàncies homèriques.

De fet, aquesta Xina lumpen i la mateixa textura de la pel·lícula ens recorden moltíssim altres títols del cinema xinès contemporani que vam comentar fa alguns dies al bloc ("La ceniza es el blanco más puro", "Largo viaje hacia la noche").

6 comentaris:

Trecce ha dit...

Me sedujo ya desde el comienzo: ese encuentro entre los dos protagonistas, la lluvia, el paraguas...

ricard ha dit...

Sí, tiene cierta capacidad hipnótica.

Saludos.

Cinefilia ha dit...

Em quedo amb el darrer apunt que fas a propòsit de les semblances entre aquest i d'altres films recents que provenen del gegant asiàtic, tots ells tallats pel mateix patró (elegant, ningú no ho dubta: però patró al cap i a la fi).

Una abraçada.

ricard ha dit...

Veig que a tu també t'ho sembla.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Que tal Ricard!
No la he visto pero me la apunto. Se agradece la recomendación.
Saludos!

ricard ha dit...

Es bastante curiosa.

Saludos.