dissabte, 31 d’octubre del 2020

VERANO DEL 85

"Verano del 85" (François Ozon, 2020) comença com si es tractés d'un thriller de suspens narrat en flash-back, la qual cosa, amb les posteriors escenes en una platja de Normandia que semblen suggerir una nova versió d'"A pleno sol" (o "The Talented Mr. Ripley", de Patricia Highsmith, que vindria a ser el mateix), genera unes expectatives que no es compliran. Al meu parer, un error de plantejament en un film d'altra banda prou estimable, que també pot remetre a Rohmer o al Luca Guadagnino de "Call Me by Your Name" però que acaba sent Ozon cent per cent, atesa la facilitat per canviar de registre i introduir escenes extravagants sense trair el realisme (aquella en què el protagonista es transvesteix pot recordar "Una nova amiga") o, encara més, el comentari sobre el valor de la creació literària per reinterpretar la vida (i superar traumes).

A més, Ozon confirma el talent dels cineastes francesos per a les escenes en què els personatges ballen al ritme d'una música pop (recordem "La vide de Adèle", una altra història d'amor homosexual) i ens regala un fragment (el millor del film) en una discoteca en què David li cedeix a Alexis el seu walkman perquè s'aïlli relativament amb la seva cançó; més enllà de la força estètica i emotiva de l'instant, resulta un brillant comentari sobre la subjectivitat de les nostres percepcions.

5 comentaris:

Cinefilia ha dit...

La maleïda pandèmia no m'ha permès veure-la encara. Llàstima, perquè considero que Ozon és un dels autors més en forma del cinema europeu dels darrers anys. Un dels molts títols que hauré de recuperar tard o d'hora.

Una abraçada.

Pedro Rodríguez ha dit...

La adolescencia y la homosexualidad suele ser una fusión temática recurrente en Ozon. "Verano del 85" no está entre sus mejores obras, aún así es un thriller caliente y luminoso en el que la intriga policial carece de interés y profundidad dramática.

Un abrazo y cuídate.

ricard ha dit...

Joan: I ara que han tornat a tancar els cinemes... Jo la vaig veure en plan "The Last Picture Show".

Pedro: Tiene la estructura de un thriller pero creo que su adscripción genérica va por otro lado.

Una abraçada.

Fran ha dit...

Que tal Ricard!
Algo habia leido sobre ella, en todo caso esa caída de expectativas de comentas me pone en alerta.
Sobre al apertura/cierre/apertura... de las salas, yo de verdad que a veces ya no se en que fase vivo...
Pues nada, seguiremos afrontando lo que nos toque.
Saludos y animo!

ricard ha dit...

¡Qué remedio! Siempre nos quedará Filmin.

Saludos.