dissabte, 24 d’octubre del 2020

EVA AL DESNUDO

Per al·lusions, cal parlar de l'obra mestra de Mankiewicz i un títol cabdal de la història del cinema.

"Eva al desnudo" (1950) retrata el competitiu univers teatral de Broadway. És un film coral en què destaquen dos personatges femenins: Margo Channing (Bette Davis) és una actriu que encara omple les platees però se sent insegura perquè ja comença a tenir una edat i a veure's gran per a determinats papers en escena o per a la seva parella en la vida real, un director vuit anys més jove; Eve Harrington (Anne Baxter) és una joveneta que li manifesta la seva devoció i es converteix en la seva ombra, una noia adorable que tal vegada sigui massa adorable. Aquestes dones actuen a dalt de l'escenari i també fora d'ell, dominades per la gelosia o per l'ambició, mentre un crític teatral tan immisericorde com intel·ligent (un paper ideal per a George Sanders) observa les seves febleses i les seves mentides.

Mankiewicz és també l'autor d'un llibret genial amb algunes de les millors línies de diàleg mai escrites. La realització és molt sòbria i està al servei d'aquests diàlegs i d'unes interpretacions uniformement excel·lents (també trobarem Marilyn Monroe en una de les seves primeres intervencions), tot i que no podem obviar algun recurs de posada en escena especialment inspirat, des del llarg flash-back que revelarà qui és realment Eve i comença i acaba en el moment congelat en què a ella li lliuren al premi a la millor actriu, a l'epíleg final que mostra com la història es repeteix una vegada i una altra igual que les imatges reflectides en un mirall.

5 comentaris:

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Es una autentica delicia, como has apuntado es un titulo capital del 7º arte, creo que se merecería mas reconocimiento, en algunas listas (esto seria otro debate...) no ocupa el lugar que se merece, o al menos esa es mi opinión.
Saludos!

ricard ha dit...

Supongo que ese reconocimiento crítico relativamente escaso se debe a que sus méritos son más literarios que visuales.

Sin embargo, nuestro amigo de "Esculpiendo el tiempo" le reserva un honroso quinto puesto en su lista de mejores películas de 1950:

https://esculpiendoeltiempo.com/2020/05/19/las-10-mejores-peliculas-del-ano-1950/

Saludos.

Cinefilia ha dit...

I ja que parlàvem d'Almodóvar fa un parell de post, no està de més recordar la font d'inspiració que va suposar "All about Eve" a l'hora de posar títol a "Todo sobre mi madre".

Una abraçada.

David ha dit...

Hola, te he dejado un comentario, pero no sé si se ha quedado. Me ha salido un error.
Decía que sí, que era una estupenda peli, pero que hacía mucho que no la he vuelto a ver y que en cambio he revisado más la de Carta a tres esposas, que me gusta montón y me parece que tiene también un guión estupendo.

ricard ha dit...

Joan: Ben cert.

David: Pues me apena decir que no he visto "Carta a tres esposas". ¡Habrá que ponerle remedio!

Una abraçada.