dissabte, 14 de gener del 2023

MACHOS ALFA

Laura Caballero, creadora i directora de la minisèrie de Netflix "Machos alfa", és també responsable d'una de les sèries més longeves i exitoses de la televisió: "Aquí no hay quien viva" amb la seva continuació, "La que se avecina". I el mèrit principal de les seves històries de veïns és també el que eleva el nivell de la seva darrera creació: el retrat caricaturesc però encertat d'uns personatges que ens trobarem cada dia a l'escala o al carrer. 

Els gags de "Machos alfa" no sempre són brillants i subtils, i els capítols tendeixen a la reiteració. Però és indubtable que Caballero ha sabut captar i transmetre amb humor i lucidesa un problema no menor de la societat contemporània, i ens referim com no podia ser d'altra manera a la crisi del model heteropatriarcal i als traumes que aquesta evolució està causant en uns mascles (alfa o no alfa) que no saben com comportar-se en les seves relacions de parella perquè els models transmesos pels seus pares estan obsolets. Encara més: el problema s'estén a les dones -malgrat el títol, tant o més protagonistes-; amb empenta i autosuficients, però no del tot deslliurades d'uns rols i d'unes preferències eròtiques que no sempre coincideixen amb els ideals d'igualtat de gènere. 

Caballero i el seu equip aborden un tema polèmic amb tacte suficient per no ferir gaires sensibilitats (un altre dels grans problemes a què ens enfrontem: la dificultat d'expressar idees sense exposar-se a l'escarni o a la foguera), servint-se d'una colla d'actors prou simpàtics (ens alegra especialment recuperar Fele Martínez o el Gorka Otxoa de "Pagafantas", aquí transmutat en el rei de Tinder), del seu talent per a la creació de secundaris (l'alumne de l'autoescola; qualsevol de les conquestes d'Otxoa; o, per descomptat, la minyona sud-americana), i d'una ironia que s'estén del mateix títol a curioses paradoxes: l'executiu de televisió relegat a ombra de la seva parella convertida en influencer, que es reinventarà en adalil dels mascles oprimits després d'assistir a un curs de desconstrucció del machirulo (sic). 

L'èxit de la proposta ha fet que ja s'anuncïi una segona temporada (mentre ens quedem amb un pam de nas davant la cancel·lació de l'ambiciosa "1899"); i em temo que passarà com amb "Aquí no hay quien viva": que la replicació infinita de situacions i personatges esgotarà qualsevol possibilitat de diversió.

4 comentaris:

Trecce ha dit...

Laura tiene ingenio para este tipo de producciones.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
En casa la han visto y ha gustado mucho, me la recomiendan a todas horas, tendré que verla...jeje
Saludos!

ethan ha dit...

No la he visto, así que no puedo opinar. De "Aquí no hay quien viva" me gustaron algunos capítulos, pero luego la dejé de ver, me resultó muy cansina. Ni que decir tiene que su continuación, "La que se avecina" ya no me atrajo en absoluto.
Saludos.

ricard ha dit...

Trecce: Sin duda.

Fran: Espero que la recomendación familiar no vaya con segundas. ;)

ethan: A mí me gustaba la serie al principio, me parecía graciosa. Sin embargo, estoy contigo en que se alargó lo indecible, sin que llegase a recuperar el ingenio de sus primeros episodios, incluso cayendo en la más absoluta vulgaridad.

Saludos y gracias por comentar.