dimarts, 26 de setembre del 2017

UNA HISTORIA VERDADERA


Abans, però, de continuar amb "Mulholland Drive" el camí iniciat amb "Carretera perdida", David Lynch dirigeix un títol no ja realista sinó directament inspirat en una història real, tot i que més aviat excèntrica. Així, doncs, "Una historia verdadera" (1999) narra l'epopeia de l'ancià Alvin Straight (Richard Farnsworth), qui va recórrer 400 quilòmetres en un tallagespa (ja que no tenia cotxe ni llicència) per poder visitar el seu germà moribund (el recentment desaparegut Harry Dean Stanton, un habitual del cinema del director), amb qui no es parlava d'ençà que eren joves.

Tant "Corazón salvaje" com, des del seu mateix títol, "Carretera perdida", tenen elements de road movie; però només "Una historia verdadera" pertany en sentit estricte a aquest gènere. Atès que el mitjà de transport del senyor Straight no destaca per la seva velocitat, el film s'encomana de la placidesa d'aquest viatge que pot ser el darrer abans d'una mort que el protagonista contempla amb la mirada tranquil·la, com quan mira les tempestes al costat de la seva filla, que pateix un retard mental, o les estrelles que omplen la nit. Alvin Straight avança lentament però incansable enmig de les planures del Midwest, impecablement fotografiades per Freddie Francis en el seu darrer treball; pel camí, troba gent amable i gent pintoresca, i troba una adolescent que ha fugit de casa seva i amb qui reflexiona sobre la importància de la família mentre tots dos reposen al costat d'una foguera.

David Lynch excerceix de director clàssic en aquest treball extraordinari en la seva sobrietat i senzillesa, una obra mestra tal vegada deutora d'altres obres mestres, de Ford o potser del primer Malick (la presència de Sissy Spaceck pot reforçar aquesta impressió).

4 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Sí, molt entranyable. Encara que coproduïda per la Disney i força diferent de la resta de la filmografia de Lynch, és una gran peli. De fet, fa temps que la tinc en llista d'espera per a un dels cinefòrums que fem a l'escola.

Fins aviat,
Juan

ricard ha dit...

Certament, un títol insòlit en la filmografia de Lynch.

Salutacions.

TRoyaNa ha dit...

Ricard,
a gener del 2007 vaig escriure aquesta resenya de "Una historia verdadera",ja et dic que hui eixa entrada sería totalment diferent en forma i potser en contingut, perque ha passat molt de temps,però lo que queda clar es que la peli em va agradar molt.
https://historias-troyanas.blogia.com/2007/011501-una-historia-verdadera.php

ricard ha dit...

La teva ressenya defineix molt bé la pel·lícula, que és un dels millors treballs de Lynch.

Una abraçada.