dilluns, 13 de juny del 2016

BARBARELLA


Sense abandonar el gènere de la ciència-ficció, vull parlar ara d'un títol molt menys il·lustre: "Barbarella" (Roger Vadim, 1968) no és una bona pel·lícula ni de bon tros, però, malgrat tot, resulta divertida i molt representativa de la cultura pop i els aires de llibertat que recorrien Europa l'any de la seva estrena.

Vadim era un conegut erotòman i playboy i el responsable de la fama de la seva primera dona, Brigitte Bardot, a qui havia dirigit a "Y Dios creó a la mujer" (1956).

A la segona meitat dels anys seixanta, estava casat amb Jane Fonda, la qual va protagonitzar quatre pel·lícules del director: "Juegos de amor a la francesa" (1964), "El engaño" (1966), "Historias extraordinarias" (1968) -film d'episodis famós pel de Fellini, "Toby Dammit"-, i "Barbarella", que és l'adaptació d'un còmic de Jean-Claude Forest en què fantasia i erotisme van de la mà.

La protagonista és una bella astronauta de l'any 40.000 que viatja al planeta Lythion per trobar el malvat Durand-Durand (un conegut grup musical va treure el seu nom d'aquest personatge), qui ansia dominar la galàxia; per complir la seva missió Barbarella haurà d'enfrontar-se a la lúbrica reina de SoGo, una ciutat en què la gent és cruel i viu entregada a tota mena de plaers i disbauxes, i tindrà l'ajuda d'un àngel cec (John Philp Law), un revolucionari despistat (David Hemmings) i un paio pelut que volta per allà i que li ensenyarà com es fa l'amor pel sistema clàssic i sense pastilles (Ugo Tognazzi).

La col·laboració en el guió de Terry Southern ("Teléfono rojo") semblava idònia per a un film ple de referències sexuals; de tota manera, l'humor és tan elemental com la realització de Vadim i els pobres efectes especials. Però el director té clar què vol mostrar i l'argument de Barbarella és la seva parafernàlia pop, amb vestits dissenyats per Paco Rabanne, explosions de color, decorats impossibles i escenes orgiàstiques amb molt pitram. Per damunt de tot, Jane Fonda inunda el format scope amb la seva bellesa, que Vadim sap ressaltar de tots els angles i de totes les maneres possibles (inclòs un strip-tease en ingravidesa).