diumenge, 28 de març del 2010

EL ESCRITOR


Si fos, com aparenta, un thriller polític, diríem que és la primera pel·lícula d'aquest gènere en la carrera de Roman Polanski (potser "La muerte y la doncella" mereixeria aquesta catalogació però, en qualsevol cas, "El escritor" es refereix a fets de molta més actualitat); i diríem que la trama, tot i ser una mica inversemblant, és força divertida al cap i a la fi.

Però en un film tan hitchcockià com aquest, la intriga al voltant d'un ex-primer ministre britànic (Pierce Brosnan) i els secrets que oculten les seves memòries (que ha de refer un escriptor a sou, Ewan McGregor) és només el macguffin. Doncs el veritable "tema" de "El escritor" és un cel permanentment tapat i una casa al costat d'una platja, aïllada del món. Un escenari tan determinant com els carrers de Londres a "Oliver Twist" (2005), el ghetto de Varsòvia a "El pianista" (2002), una altra casa aïllada a "La muerte y la doncella" (1994), les llucanes dels edificis parisencs a "Frenético" (1988) o els seus patis interiors a "El quimèrico inquilino" (1976), els vaixells de "Piratas" (1986), "El cuchillo en el agua" (1962) i "Lunas de hiel" (1992), el xalet de "¿Qué?" (1973), els castells de "Macbeth" (1971), "El baile de los vampiros" (1967) i "Cul-de-Sac" (1966), l'edifici Dakota a "La semilla del diablo" (1968) o l'apartament de Catherine Deneuve a "Repulsión" (1965).

2 comentaris:

Bargalloneta ha dit...

bon recordatori de la filmografia de Polanski.
Hem coincidit força en els nostres comentaris!!!

Mireia ha dit...

Primer de tot haig de confessar la meva admiració per Polansky des de "La semilla del diablo". Si bé hi ha films seus que no em diuen res, com ara "Piratas", "Tess" o "Oliver Twist", més que res perquè les temàtiques que toca no deperten el meu interès, sóc una admiradora incondicional, a més de la ja esmentada "La semilla del diablo", de "El quimérico inquilino", film obsessiu i fascinant (Alex de la Iglesia s'hi inspira clarament a "La comunidad"), i de "Lunas de hiel", obra aparentment menor del director, però tota una radiografia de la deterioració de la relació de parella. En fi, no m'extenc més, perquè no em donarà temps de comentar que estic d'acord amb el Ricard que, tot i que la trama de "El escritor" pugui resultar una mica inversemblant, l'atmosfera i les interpretacions són brillants, i el final, tot i que una mica precipitat, no desllueix el conjunt de la pel.lícula.