dilluns, 22 d’abril del 2024

EO

Com Polanski o Wajda, el molt veterà Jerzy Skolimowski és un dels realitzadors polonesos sorgits de l'Escola de Lodz. A "EO" (2022), ens mostra l'Europa contemporània a través dels ulls d'un ruc que, separat del circ on actua i de la noia que en té cura, inicia un llarg periple que el durà a recórrer el continent. 

És fàcil establir una comparació amb "Au hasard Balthazar", però, en realitat, el film de Skolimowski no es pot comparar amb res, i tampoc no parla de res o potser parla de tot, amb un llenguatge sovint experimental que l'allunya definitivament del cinema de Bresson.

4 comentaris:

Cinefilia ha dit...

No sé fins a quin punt el veterà director polonès ho haurà tingut en compte, però el cert és que hi ha un referent clàssic en el rerefons d'aquesta història: "L'ase d'or" de Luci Apuleu, escriptor romà del segle II després de Crist.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Aquest precedent és més antic que la pel·lícula de Bresson! Molt bona aportació.

Una abraçada.

Trecce ha dit...

En efecto, enseguida pensé en el film de Bresson, así que gracias por la aclaración en cuanto al parecido (al no parecido, en este caso).

ricard ha dit...

La referencia es inevitable, habida cuenta que tampoco hay tantas películas protagonizadas por un burro (en el sentido estricto de la palabra).