dimecres, 7 de febrer del 2024

PAISÀ

Després de "Roma città aperta", Roberto Rossellini roda "Paisà", el 1946. Una vegada més, la guerra a Itàlia és el tema central i narra la campanya dels aliats i la col·laboració dels partisans per alliberar el país, a través de sis episodis, que ens situen primer a Sicília i, consecutivament, a Nàpols, Roma, Florència, la Romanya i els aiguamolls del Nord; tots els capítols comencen amb un breu fragment documental i afegeixen un conte, una ficció extreta de la realitat. 

El film és un autèntic miracle. Amb una senzillesa només a l'abast dels grans realitzadors, compatible amb la crua intensitat d'unes imatges que posen la pell de gallina, Rossellini mostra tot el drama del conflicte bèl·lic, tota l'emoció i tota la violència inherents, alternant l'horror i la tragèdia (les morts inútils del primer episodi, la venjança als episodis de Florència i al darrer, als aiguamolls, amb la imatge colpidora del nen plorant entre els cadàvers de tota la família) amb moments d'una delicadesa i una tendresa aclaparadores: la trista història de la prostituta i el soldat americà a Roma; o del militar afroamericà a qui un nen ha robat les botes, desconcertat en descobrir la misèria que regna a Nàpols; o l'episodi genial dels tres capellans americans de diverses confessions i la seva breu estada al monestir, amb els monjos preocupats per salvar l'ànima del jueu i del protestant. 

Una obra mestra.

4 comentaris:

Trecce ha dit...

Toda la barbarie, el sinsentido y lo execrable de los conflictos bélicos y sus tristes y penosas consecuencias es lo que Rosellini nos acerca con sencillez y realismo en esta producción que no deja de ser relativamente humilde y, quizá por ello, más cercana, impactante y realmente triste, porque la guerra, por desgracia, lo es para quienes la padecen.

ricard ha dit...

Sin duda, aunque el director también deja un espacio para la esperanza y los buenos sentimientos, a través de ciertos personajes y episodios.

Cinefilia ha dit...

Una obra mestra, fruit d'unes circumstàncies excepcionals (sé que sona a tòpic, però és així com va anar la cosa).

Una abraçada.

ricard ha dit...

Ni més ni menys.

Una abraçada.