dijous, 14 de juliol del 2022

LA NOCHE DE LOS GENERALES

Després de "Lawrence de Arabia", Peter O'Toole i Omar Shariff van tornar a coincidir a "La noche de los generales" (Anatole Litvak, 1967). El sumptuós repartiment també incloïa Tom Courtenay ("Doctor Zhivago"), Donald Pleasance, Philippe Noiret i Christopher Plummer (el protagonista de "Sonrisas y lágrimas" oferia una breu aparició en el paper del mariscal Rommel). 

Es tracta d'un drama policíac a partir de l'assassinat d'una prostituta a la Varsòvia ocupada pels alemanys el 1942 i que serveix d'excusa per abordar dues qüestions que han centrat altres films posteriors: el complot per matar Adolf Hitler en l'anomenada Operació Valquíria, que originaria una pel·lícula amb aquest títol dirigida el 2008 per Bryan Singer, protagonitzada per Tom Cruise; i la pervivència d'associacions d'antics oficials nazis als anys seixanta, que seria el tema principal en una novel·la de Frederic Forsyth portada al cinema el 1974 per Ronald Neame ("Odessa"). 

"La noche de los generales" toca massa tecles i no és un prodigi de ritme cinematogràfic però cal destacar la interpretació d'O'Toole en el paper d'un general alemany que es mostra fred i eficaç mentre crema un barri sencer de Varsòvia però perdrà els papers davant d'un quadre "d'art degenerat" que descobreix a París, un autorretrat de Van Gogh en què veurà reflectit el cantó més fosc de la seva personalitat monstruosa.

3 comentaris:

Trecce ha dit...

La película resulta entretenida, quizá un poco larga, aunque no se hace pesada y es un lujo ver cómo se desenvuelven en pantalla estos actores. Atención a algunos de los diálogos, cargados de intención y con frases brillantes.

Cinefilia ha dit...

Al marge del seu metratge excessiu de dues hores i mitja, la peli passarà a la història per haver estat la primera producció de Hollywood que es rodava a un país comunista, en aquest cas Polònia.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Trecce: El guión es de Paul Dehn y del novelista Joseph Kessel, quienes adaptan a Hans Hellmut Kirst.

Juan: Una dada interessant que desconeixia.

Una abraçada i gràcies pels comentaris.