dimecres, 24 de febrer del 2016

SPOTLIGHT


Feia temps que no vèiem una pel·lícula sobre periodistes a la recerca de la veritat, d'aquestes que estan basades en fets reals i que tenen un format de thriller. Vaja, com "Todos los hombres del presidente" (Alan J. Pakula, 1976), títol de referència del subgènere en qüestió i que narra la indagació dels periodistes Bob Woodward i Carl Bernstein sobre el cas Watergate, que va ocasionar la dimissió del llavors president dels Estats Units Richard Nixon (en vam parlar en el post dedicat a Robert Redford, qui feia el paper de Woodward -Dustin Hoffman era Bernstein-).

Ara ens arriba "Spotlight" (Tom McCarthy, 2015), que narra la investigació duta a terme entre 2001 i 2002 per uns reporters del Boston Globe i que va destapar l'escàndol de pederàstia que afectava nombrosos capellans catòlics i que l'Església havia ocultat sistemàticament.

El tema és de rigorosa actualitat al nostre país. Aquí, com a Boston, hi ha hagut durant molts anys una conspiració de silenci al voltant d'aquest afer vergonyant. El cas espanyol té, sens dubte, les seves peculiaritats: caldria parlar també de la violència exercida sistemàticament sobre els alumnes d'algunes d'aquestes escoles religioses en una època en què la gent no tenia tants miraments. Pel que fa a Boston, Massachusetts, el film de McCarthy, excel·lent, mostra com l'endogàmia de la comunitat irlandesa va tenir bona part de culpa i que probablement l'escàndol no hauria sortit a la llum pública sense l'arribada d'un redactor en cap que era foraster i, a més, jueu, solter i a qui ni tan sols no agradava el bèisbol (quina barra!).

De vegades, les coses més òbvies només es veuen des de fora. Aquesta és una de les lliçons del film i potser explica la ceguesa patida pel quart poder en l'escàndol de les subprimes, del qual tots vam ser còmplices.