dimecres, 24 de desembre del 2014

PLÁCIDO


Serà la primera vegada que per Nadal parli d'una pel·lícula de tema nadalenc; el passi televisiu al programa de la Cayetana ho ha propiciat. Bé, "Plácido" (1961), primera col·laboració entre Luis García Berlanga i Rafael Azcona (dos anys més tard tornaven a treballar junts a "El verdugo", una altra obra mestra), passa per Nadal, a Manresa per ser més exactes. Però no m'atreviria a dir que participa de l'esperit nadalenc.

El títol previst inicialment, que la censura no va aprovar, era "Siente un pobre a su mesa". I el film narra això: la nit de Nadal, una associació presumptament benèfica amb alguns interessos publicitaris, organitza una rifa i assigna una colla de pobres a sengles famílies de classe mitjana que compartiran amb ells el cava i el pollastre, més pel que diran que no per una caritat inexistent, com el guió, càustic i negríssim, s'encarrega de destacar. Cap dels personatges no para quiet en un film que té un ritme trepidant i que certifica el talent inigualable de Berlanga per a la comèdia coral; tothom parla però ningú no escolta, i totes les anades i vingudes, les rèpliques i les situacions surrealistes tenen com a motor l'egoisme, la mesquinesa i la hipocresia, i com a escenari la misèria i la tristor de l'Espanya de postguerra; la qual cosa no impedeix que sigui un film divertidíssim.

4 comentaris:

Descubrepelis ha dit...

Es una meravella, per mi el millor film nadalenc que s'ha fet mai. No hem canso de veure'l, ja sigui Nadal o no. Molt recomanable.

Salutacions i bones festes.

Pedro Rodríguez ha dit...

Otra obra maestra del gran Berlanga con un guión que se escribió a cuatro manos orquestado por Azcona. Demoledor retrato social con tintes costumbristas. Un lujo para el cine español.

Un abrazo y que pases unas felices fiestas en compañía de los tuyos y que el año venidero se presente rebosante de buenas noticias.

Pedro Rodríguez ha dit...

Seguro que oirás hablar mucho de él, pues además de films estrenados como Warrior, El Topo, Sin Ley, Locke (cuya crítica puedes encontrar en mi blog y que es una de mis pelis favoritas de 2014) o La Entrega, será el protagonista de la próxima entrega de Mad Max, Legend de Brian Helgeland y The Revenant de Alejandro González Iñárritu, entre otras. y Sí, se va cumpliendo lo que pronostiqué hace tiempo: Tom Hardy será uno de los actores más importantes de las primeras décadas del siglo dejando una huella indeleble en los aficionados. Estoy seguro de que los mejores directores actuales están de acuerdo conmigo. Al tiempo.

Un abrazo.

ricard ha dit...

Descubrepelis: Una meravella, sens dubte, però com a film nadalenc, una mica dur.

Una abraçada i bones festes.

Pedro: Casi, casi tan buena como "El verdugo".

Te deseo igualmente a ti y a tu familia felices fiestas. Y gracias por la información sobre Tom Hardy y futuros estrenos que nos deparará el año nuevo.