En una escena de "Robin Hood", sona la peça musical "Women of Ireland", de Seán Ó Riada, que també va utilitzar Kubrick per il·lustrar a "Barry Lyndon" l'enamorament de Barry al principi del film.
Als inicis de la seva carrera, semblava que Kubrick fos la inspiració de Ridley Scott:
"Los duelistas" ens recorda en molts aspectes "Barry Lyndon", estrenada només dos anys abans.
Com el mestre, Scott no va tenir problemes en saltar del segle XIX al XXI, i en els dos següents films, "Alien" i "Blade Runner", s'endinsava en el gènere de la ciència-ficció. L'escena inicial de la primera recordava la nau de "2001" i els seus astronautes en hibernació. A "Blade Runner", va fitxar per al paper de Tyrrell, el creador dels replicants, a Joe Turkel, que havia treballat amb en Kubrick a "Senderos de gloria" i més recentment a "El resplandor", en el paper del bàrman Lloyd; recordem que jugava a escacs amb el replicant Batty, que era el joc predilecte d'en Kubrick. I les imatges finals de la primera versió de "Blade Runner", quan Deckard i Rachael sobrevolen les muntanyes, són descarts d'"El resplandor" (les preses de les Rocalloses des d'un helicòpter).
També com en Kubrick, Scott ha dirigit thrillers ("Black Rain"), cinema bèl·lic ("Black Hawk derribado") i un peplum ("Gladiator"). No obstant això, a hores d'ara resulta difícil considerar-lo un autor i més aviat caldria qualificar-lo d'artesà tot-terreny. Si Kubrick li ha servit, doncs, d'inspiració, s'ha quedat molt lluny del seu mestre; però cal reconèixer que és força més prolífic, i ha aconseguit, amb la canònica "Blade Runner", desbancar "2001" en algunes enquestes sobre el millor títol de ciència-ficció de la història.
Els lectors avisats ja haureu observat que la fotografia del meu perfil és una imatge de "Blade Runner", però també he deixat clar -em penso- que "2001" continua sent la meva preferida d'entre les dues. És perquè vaig néixer als seixanta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada