Al final de la meva entrada sobre "Ciudadano Kane" vaig prometre'n una amb aquest títol. Després, he pensat que ho podria fer per parts. Tampoc no estic segur que la qualificació d'herois ambigus referida als personatges d'Orson Welles sigui molt adequada. De fet, alguns són autèntics canalles. Però sempre tenen a punt una justificació al seu comportament.
El cas més evident apareix en una pel·lícula que no va dirigir Orson Welles, tot i que està impregnada del seu esperit -i del seu estil barroc-. Ens referim a "El tercer hombre" (Carol Reed, 1949).
Orson Welles i Joseph Cotten són amics (com a "Ciudadano Kane"), però la seva amistat queda en entredit quan el segon descobreix que el primer, després de simular la seva mort, es guanya la vida traficant amb penicilina adulterada a l'Europa en ruïnes de la postguerra. En una trobada a la nòria del Prater vienès, Lime-Welles reconeix que la seva conducta no és del tot ortodoxa, però la seva justificació, amb referències històriques que es remunten al Renaixement, no té preu:
4 comentaris:
Buena entrada, buen titulo de post XD, por cierto leyendote me he acordado de un video que tiene relacioón,
http://www.rtve.es/mediateca/videos/20101105/dias-cine-jose-maria-pou-trabajo-actor/922378.shtml
espero le guste.
Gracias por la recomendación: Un bonito reportaje sobre cine y teatro. Y Pou tiene toda la razón cuando dice que Welles es inabarcable.
De fet la figura de l'heroi ambigu d'Orson Wells podria ser l'evolució del perdedor i desenganyat de John Ford, (però que també és un heroi).
L'heroi fordià, al cinema d'en Wells, s'ha cansat de perdre i agafa el benefici per sobre de tot. El món vell contraposat al món nou. La inocència del món vell(J. Cotten) contra el cinisme del món nou (Wells).
Aquest tema, realment, també es tracta a la pel·licula "El hombre que mató a Liberty Balance".
Molt interessants les teves observacions. La contraposició de món nou-món vell podria ser un tema recurrent en la filmografia de Welles. M'has donat una idea per als pots successius de la sèrie "herois ambigus".
Publica un comentari a l'entrada