divendres, 7 d’agost del 2020

LA VERDAD


"La verdad" (2019) també és una pel·lícula francesa, tot i que el director és japonès: un vell conegut nostre, el gran Hirokazu Kore-Eda. Però ni el director ni la presència del nord-americà Ethan Hawke afecten l'essència d'un film que fa olor de croissant. Tenint de protagonistes a dues grans dames com Catherine Deneuve i Juliette Binoche, no podia ser d'altra manera (tot i que la segona ja ha aparegut en títols dirigits per orientals). Però l'aroma s'estén a molts altres aspectes: la reunió familiar en una casa amb un gran jardí, els esmorzars i els sopars, un to que oscil·la constantment entre el drama psicoanalític i la comèdia lleugera, o la mateixa trama, no excessivament original, al voltant d'una actriu de certa edat i de caràcter una mica complicat que acaba d'escriure una autobiografia en la qual, tanmateix, sembla haver mentit sobre moltes circumstàncies d'una vida que s'assembla a una de les seves interpretacions, tot plegat una impostura que fa que tothom se n'allunyi i que pagui amb solitud la seva manca d'empatia. Però també ens adonem que la filla menteix quan vol ser sincera i que els records la traeixen.

A més, hi ha el rodatge d'un film de ciència-ficció que fa de mirall dels traumes de mare i filla. En fi, que "La verdad" podria venir signada per Olivier Assayas i ho trobaríem perfectament normal.

Només després d'un examen més atent veurem que els temes predilectes del cinema del nipó conflueixen en aquesta obra, una mica desequilibrada però interessant: les relacions familiars, per descomptat; però també les dificultats per accedir a la veritat (recordem "El tercer asesinato").

3 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Trobo que aquesta "olor de croissant" a la que fas esment és la millor definició a l'hora de copsar l'essència d'un film no del tot reeixit.

miquel zueras ha dit...

Hola! Buscaré aquesta pel.lícula, però sobre tot et volia felicitar per la teva entrada de "All that Jazz" que m´ha portat records d´una gran sessió doble als cinemes Maldà amb aquest film i "Lenny".
Ai, quins temps de cinemes a Barcelona! Llavors jo hi anava molt al cinema Spring.
Salut!
Borgo.

ricard ha dit...

Joan: És un títol que no em va acabar de convèncer, el vaig trobar un pèl artificial. Prefereixo Kore-Eda quan fa olor de sashimi.

Borgo: No recordo haver anat al Spring però sí me'n recordo dels fabulosos dobles del Maldà.

Una abraçada.