dimarts, 17 de març del 2020

VERACRUZ


El 1954, Robert Aldrich va realitzar dos westerns vigorosos, ambdós produïts i interpretats per Burt Lancaster: "Apache", considerat el primer western proindi, i "Veracruz".

En la primera, l'actor i ara productor es reserva el paper protagonista, el de l'apatxe irreductible. A "Veracruz", comparteix cartell amb Gary Cooper i el seu personatge és més ambigu. Fan de mercenaris ianquis al servei dels homes de Maximilià que, durant la Guerra Civil mexicana, escorten un carregament d'or que, evidentment, també pretenen els juaristes. En realitat, tothom vol apropiar-se del tresor i tothom vetlla pels seus propis interessos en un film en què ningú no és del tot honest, tot i que el personatge de Cooper, un antic militar confederat, és en darrera instància honorable, i el de Lancaster, en primera instància, un assassí sense escrúpols, però que resulta simpàtic i que sembla professar una amistat sincera cap al seu company d'aventures, la qual cosa no impedirà un duel final. Cadascun d'aquests pistolers té una oponent femenina: la de Lancaster és una pèrfida i sofisticada Denise Darcel i la de Gary Cooper la nostra Sara Montiel en el paper que la va presentar al públic nord-americà.

Concisa i contundent, "Veracruz", amb els seus paisatges mexicans, violència i ambigua moral, anticipa alguns treballs de Peckinpah ("Mayor Dundee", "Grupo salvaje").

2 comentaris:

David ha dit...

Y síp. Estás dos están muy bien. Pero mi western favorito de Aldrich (peliculón) es La vengaza de Ulzana (también con Burt).

ricard ha dit...

Tienes razón.