dimecres, 18 de març del 2020

ÚNICO TESTIGO


El 1985, Peter Weir va dirigir un thriller amb connotacions romàntiques que va constituir un gran èxit comercial i artístic gràcies a la seva proverbial intel·ligència i sensibilitat i -per què no dir-ho?- a l'aportació d'uns carismàtics Harrison Ford i Kelly McGillis.

"Único testigo" integra una trama criminal amb un esquema clàssic de policia ocult en un ambient que li resulta absolutament aliè, en aquest cas la comunitat amish (cristians d'arrel centreeuropea que viuen als Estats Units apartats voluntàriament de qualsevol avenç tecnològic o signe de modernitat). Hàbilment, Weir juga amb el contrast entre l'escèptic i urbanita John Book (Ford) i els devots amish evitant caure en la paròdia i oferint pel mateix preu una pel·lícula de lladres i serenos (amb final extret del film de Dreyer "Vampyr, la bruja vampiro"), un documental sobre aquesta peculiar comunitat i una commovedora història d'amor impossible.

No sé si hi ha gaires pel·lícules que passin entre els amish però l'altre dia vaig descobrir "Bendición mortal", dirigida el 1981 per Wes Craven (va servir d'inspiració als productors d'"Único testigo"?). És un slasher bastant mediocre però fa gràcia veure unes noies ben plantades, entre elles una joveníssima i encara desconeguda Sharon Stone, provocant els pudorosos joves de la integrista comunitat, davant la comprensible indignació del seu líder (Ernest Borgnine, nominat als Razzies pel seu paper).

5 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Tot un clàssic modern, amb l'inoblidable banda sonora de Maurice Jarre (especialment a l'escena on construeixen el graner). Pel meu gust, el més interessant és l'evolució que experimenta el personatge de Harrison Ford al llarg del film (a banda de curiositats, com veure de passada Viggo Mortensen en un dels seus primers papers).

Per cert (ja que ho esmentes): hi ha una altra peli sobre els amish, en aquest cas de la branca menonita de Mèxic: Luz silenciosa (2007) de Carlos Reygadas. També molt influida pel Dreyer de "Ordet".

Una abraçada,
Juan

David ha dit...

No he visto "Bendición Mortal". Otra de Ernest Borgnine como amish (que sí está muy bien) es "Sábado Trágico" de Richard Fleischer.
Hace mucho que no he vuelto a ver "Único Testigo", pero guardo muy buen recuerdo de esta y de la siguiente que hicieron juntos actor y director...Pena que la de los mosquistos fuese un fracaso y Ford se decidiese por pelis comerciales que no valen un pimiento en lugar de haber desarrollado una carrera de actor además de estrella.
Un saludo.

ricard ha dit...

Joan: Gràcies per les aportacions, en especial la referència a la magnífica banda sonora.

David: Gracias igualmente por tu aportación. Ahora resulta que no sólo hay un montón de películas con los amish sino que en otra también sale Ernest Borgnine ;).

"La costa de los mosquitos" no podía tener el mismo éxito, tal vez porque el personaje protagonista, si mal no recuerdo porque no la he vuelto a ver desde su estreno, no era muy empático.

Salutacions i gràcies pels comentaris.

Pedro Rodríguez ha dit...

En el verano estuve revisionando "Único testigo" y aunque las películas que más me gustan del director australiano son "El show de Truman", "El club de los poetas muertos" y "El año que vivimos peligrosamente", este thriler, un clásico del cine policíaco de los 80, está rodado con gran elegancia formal haciendo atractiva la trama al contraponer dos mundos cercanos pero tan opuestos. Mención especial merece el sensual baile en el granero.

Un abrazo.

ricard ha dit...

Creo que coincido totalmente con tu lista de favoritas. Aunque me gustaría revisar "Picnic en Hanging Rock".

Un abrazo.