dijous, 15 d’agost del 2024

EL TREN

Com acostuma a passar amb les obres mestres avançades al seu temps, "Chantaje en Broadway" va ser un fracàs de taquilla. Algú va dir que era per la decepció del públic en veure Tony Curtis i Burt Lancanster fent de personatges maquiavèl·lics i menyspreables, uns papers molt allunyats dels herois d'una peça que acostumaven a interpretar, sobretot en films d'aventures per a tota la família. 

Però, sense el seu Sidney Falco, potser Curtis no hauria estat, anys més tard, l'estrangulador de Boston a les ordres de Richard Fleischer. I, pel que fa a Burt Lancaster, l'actor estava interessat a canviar d'imatge i buscava nous registres interpretatius; també buscava realitzadors innovadors, i el premi va ser la seva col·laboració amb John Frankenheimer, qui li va proporcionar una nominació a l'Òscar pel seu celebrat paper de presidiari ornitòleg a "El hombre de Alcatraz". 

Va repetir diverses vegades amb el director. L'any 1964, per exemple, va tornar a fer el paper de dolent a "Siete días de mayo"; però també va incorporar un heroi de la Resistència en el film d'aventures en temps de guerra "El tren". 

A més d'homenatjar la tasca dels empleats dels ferrocarrils francesos durant l'ocupació alemanya en la Segona Guerra Mundial, capaços de gestes avui impensables, des de sabotejar els combois quan calia fins a fer que els trens arribessin a l'hora, el títol també planteja el dilema de si el salvament d'obres d'art (pintures del Jeu De Paume parisenc que els alemanys volien endur-se a Berlín abans de l'arribada dels americans) valia el sacrifici de nombroses vides humanes. Els aliats ho van tenir clar: calia conservar el tresor, si no pel seu valor cultural i simbòlic (en qualsevol cas, enorme), almenys pel seu valor econòmic, que podria haver-se traduït en més armament per a l'enemic. Com sigui, la darrera escena del film, amb Lancaster enfrontat al cultivat oficial alemany interpretat per Paul Scofield, entre les caixes d'obres de Picasso, Degas i companyia d'una banda, i els cadàvers dels civils executats d'una altra, resulta força eloqüent.

2 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Molt bona. Recordo a Michel Simon entre els secundaris.

Una abraçada.

ricard ha dit...

Sí, fa de vell maquinista en un paper curt però força rellevant.

Una abraçada.