diumenge, 29 de desembre del 2024

VOLVERÉIS

"Volveréis" (2024) parteix d'una idea senzilla però eficaç: una parella que ha decidit separar-se decideix celebrar-ho amb una festa. 

Dirigida per Jonás Trueba i escrita per ell mateix amb la col·laboració dels protagonistes, Itsaso Arana (que és la seva parella a la vida real) i el ja imprescindible Vito Sanz, la pel·lícula es dedica a mostrar com el matrimoni en descomposició explica a parents i coneguts la seva idea, rebuda sempre amb sorpresa, certa commiseració i, sovint, amb l'afegitó que li dóna títol. En definitiva, Trueba i els excel·lents protagonistes juguen amb el contrast entre la presumpta bona disposició que implica el fet de voler fer una festa de la separació i la probable desfeta interna, expressada amb molta subtilesa.

Trueba se'n surt molt bé i s'atreveix amb un joc metalingüístic, puix que la dona està fent una pel·lícula amb el marit de protagonista que resulta indistingible de la que estem veient. El joc condueix a moments brillants, com la dissertació en la presentació del seu treball sobre si es tracta d'una història circular o lineal (l'escena acaba amb els personatges sobre una plaça en forma de cercle), francament curiosos, com la trobada amb un amic que és el protagonista de la sèrie "Los años nuevos" (n'haurem de parlar quan hagi vist tots els episodis), en ple rodatge de la mateixa, o les dues coses alhora, com l'escena amb Fernando Trueba, qui fa de pare de la noia i demostra que podria ser un actor boníssim (una segona carrera ara que la de director sembla haver entrat en via morta?).

divendres, 27 de desembre del 2024

EMILIA PÉREZ

Novament, Jacques Audiard canvia de registre genèric (ara, amb un còctel francament insòlit) i torna a parlar de personatges que busquen fabricar-se un destí diferent. 

El narcotraficant Manitas del Monte contracta els serveis d'una advocada que, per ser dona i ser negra, no obté el reconeixement que mereix, perquè l'ajudi a canviar no només de personalitat sinó, posats a fer, de sexe. D'aquesta manera, Manitas es converteix en Emilia Pérez, qui desitja retornar el mal causat. 

"Emilia Pérez", sensació a Cannes i arreu on es presenta per la seva audàcia argumental i contundència expressiva, és un musical (quasi un narco-corrido), un film de temàtica trans, un thriller i, sobretot, un melodrama que no té por de l'excés perquè juga amb l'avantatge de passar a Mèxic i de tenir quatre protagonistes femenines excel·lents: Adriana Paz, Selena Gómez, Zoe Saldaña i, sobretot, Karla Sofía Gascón, autèntica transsexual, espanyola afincada a Mèxic, mereixedora de tots els premis que ha obtingut i que obtindrà per la seva naturalitat i entrega al personatge.

dimecres, 25 de desembre del 2024

THE BEAST

"The Beast", film de Bertrand Bonello del 2023, és una sorprenent història de ciència-ficció que comença el 2044 per traslladar-nos reiteradament al passat, on Gabrielle (Léa Seydoux) reviu els seus traumes i la història d'amor sempre interrompuda amb l'inquietant Louis (George MacKay). 

Film fascinant i laberíntic que tampoc no és tan críptic com pot semblar a primera vista (les claus del misteri apareixen en cadascun dels escenaris temporals, com les nines que fabrica el marit de Gabrielle en la seva fàbrica a començaments del segle XX, replicades en els robots amb aparença humana del món del 2044, on els sentiments estan proscrits), la seva elegant posada en escena remet a il·lustres referències cinèfiles que van de Max Ophüls a David Lynch, passant per Resnais i Harmony Korine (inclou fragments de la provocadora "Trash Humpers"). Però el gran mèrit d'en Bonello (amb l'ajuda de dos intèrprets excel·lents) resideix en la capacitat de transcendir els seus models, generant tensió i una atmosfera absorbent amb independència de l'escenari o de l'estil. 

Amb diàlegs en francès i anglès i exteriors a París (el 1910 i el 2044) i Los Angeles (episodi del 2014 inspirat en fets reals), també podem trobar el film amb el títol original de "La Bète", tot i que llavors caldrà no confondre'l amb el conte d'horror i erotisme dirigit el 1975 per Walerian Borowczyk, on el monstre és menys metafòric, més pelut i molt carnal.

dimarts, 24 de desembre del 2024

LA NOVIA CADÁVER

El 2005, Tim Burton estrena "La novia cadáver", llargmetratge animat amb la tècnica entranyable de la stop-motion en què ens transporta a l'Època Victoriana adaptant un conte popular rus del segle XIX. 

El tímid Víctor Van Dort (doblat per Johnny Depp) no té gaire traça a l'hora d'assajar el seu casament amb la bella Victòria. Es refugia al bosc i prova de posar l'anell en una arrel, que resulta ser el dit de la núvia cadàver del títol (doblada per Helena Bonham Carter), una jove assassinada pel seu amant i que ara reclama Víctor com a espòs legítim, la qual cosa els conduirà a un viatge d'anada i tornada al món dels morts, que, com passava a "Bitelchús", pot ser més alegre que el dels vius, una mica estirats. 

"La novia cadáver" conté, doncs, fantasia i humor en un escenari gòtic, que són elements característics dels seus millors treballs. 

Com a film d'animació, és extraordinari. Però, no ens enganyem: el director ja tenia experiència en el gènere, tant en els seus curtmetratges com en l'anterior "Pesadilla antes de Navidad" (1993), que, tot i estar signada per Henry Selick, recull motius i personatges ideats per Burton. És també un musical amb una extraordinària partitura de Danny Elfman i un títol idoni per recuperar en aquestes dates, un relat d'humor i unes gotes de terror, i tones de poesia encara que sigui macabra, en què els habitants del món de Halloween, amb Jack Skellington al capdavant, es disposen a fer la seva versió del Nadal.

diumenge, 22 de desembre del 2024

LA VIRGEN ROJA

A "La virgen roja" (2024), Paula Ortiz narra la dramàtica història de Hildegart Rodríguez, una noia a qui la seva mare Aurora -des de la seva concepció amb la participació d'un senyor que, en la seva condició de capellà, no podria reclamar-ne la paternitat-, va educar per ser el prototip de la dona alliberada. 

Això succeïa en els anys convulsos de la Segona República, un rerefons que la directora retrata amb el to acadèmic que quasi sempre llasta aquestes produccions. Però l'interès de la pel·lícula, tant a nivell argumental com cinematogràfic, el trobem portes endins, en el domicili que la mare ha convertit en la presó de la seva filla, la seva creació, una adolescent que escriu assajos (amb gran èxit) sense conèixer el món real. 

Paula Ortiz, basant-se en uns travellings molt ben utilitzats pels passadissos del pis-presó, en uns enquadraments hitchcockians i en la inquietant presència de Najwa Nimri en el paper d'Aurora, sap convertir la trista història de la jove Hildegart en un relat d'horror, també un antídot per a les ideologies portades a l'extrem (i sort que, en aquell temps, no hi havia Internet; només llibres i la meitat de la població no sabia llegir).

divendres, 20 de desembre del 2024

ENVIADO ESPECIAL

"Enviado especial" (1940) va ser el segon títol americà d'Alfred Hitchcock, tot i que l'acció transcorre a Europa, on envien un periodista intrèpid (Joel McCrea) perquè analitzi sense prejudicis la situació de preguerra. 

Malgrat no semblar gaire hàbil i que la seva principal preocupació sigui lligar-se la filla d'un polític presumptament pacifista (interpretat per Herbert Marshall, el d'"Asesinato"), la seva tasca propiciarà un bon article i un argument perquè els Estats Units s'impliquin en el conflicte (ho farien un any més tard, després de l'atac a Pearl Harbor). 

Com a títol d'aventures, és magnífic, amb escenes memorables com la de l'assassinat en una escalinata en què el dolent fuig ocult sota els paraigües del públic assistent, mostrats en un pla picat (moment que Spielberg homenatjarà -plagiarà?- a "Minority Report"), o la caiguda de dalt del campanar. Curiosament, ambdós motius reapareixen en títols posteriors de Hitchcock: els paraigües, a "Pánico en la escena"; els campanars, a "Vértigo".

dimecres, 18 de desembre del 2024

ASESINATO

Havíem promès, en parlar de "The Ring", que esmentaríem altres pel·lícules d'Alfred Hitchcock relacionades amb el món del teatre. 

A "Asesinato" (1930), els implicats en un crim el resultat del qual marca l'inici de la trama pertanyen a una companyia teatral de segona fila. 

Vol la casualitat (no serà l'única) que un dels membres del jurat sigui també actor i que conegui la principal sospitosa. 

L'escena en què el jurat delibera, a part de permetre a Hitchcock un moviment de càmera circular per mostrar els dotze homes (i dones) sense pietat, presenta el mateix esquema de títols molt més recents de temàtica similar; sense anar més lluny, el darrer film de Clint Eastwood: tots volen anar aviat cap a casa però dues o tres veus discordants qüestionen la culpabilitat. 

Qui més dubta és l'actor, però acaba cedint a la pressió dels altres components del jurat. Després, s'adona d'algun detall que li ha passat per alt i decideix reprendre la investigació mentre la noia espera que la pengin (en una seqüència quasi avantguardista, l'ombra de la forca s'alça progressivament sobre el mur de la cel·la, en un muntatge en paral·lel amb una bandera de vent). 

La part més enginyosa, inspirada pel Hamlet shakespearià (*), és quan fan creure al veritable assassí que el necessiten per a una obra teatral sobre el crim. L'invent funciona només a mitges però condueix a un final redemptor més espectacular que creïble en una carpa de circ. 

Tot i les limitacions del guió i del gènere whodunit, poc freqüentat per Hitchcock, "Asesinato" conté, com anem dient, unes quantes solucions cinematogràfiques atrevides i algun moment gairebé surreal, com quan l'actor de segona fila en atur entra al despatx del protagonista, actor i autor de renom, i l'alfombra sembla cedir sota les seves passes. A més, el qüestionament del funcionament de la justícia i la figura del fals culpable seran recurrents en l'obra del director. 

"Pánico en la escena" (1950) també comença amb un crim i bona part de l'acció transcorre en un teatre, on actua la sospitosa (Marlene Dietrich), menys innocent que la jove protagonista d'"Asesinato" però tampoc tan culpable com un flash-back fals (!) ens ha fet creure al principi. També és una aspirant a actriu (Jane Wyman) qui exerceix de detectiu per salvar el (presumpte) fals culpable; al final, les coses no surten ben bé com ella esperava, però una història d'amor amb un detectiu -aquest sí, autèntic-, interpretat pel britànic Michael Wilding, permet l'inevitable final feliç. 

L'argúcia del flash-back mentider no va agradar ni als amics de Cahiers du Cinema, i "Pánico en la escena" no és un dels treballs més celebrats del director. No obstant això, resulta un títol força divertit en què Hitchcock combina amb la seva elegància habitual el thriller i la comèdia romàntica. I l'escena en què el nen s'apropa a l'escenari amb la nina tacada de sang resulta antològica. 

(*) En la seva entrevista amb Truffaut, Hitchcock manifesta el seu apreci per "Asesinato". Era el primer film parlat del protagonista, Herbert Marshall, qui va passar la prova amb nota; d'altra banda, introduïa el monòleg interior, gran novetat en el cinema sonor que, en canvi, era un recurs teatral molt antic (novament, ens remetrem a "Hamlet").

divendres, 13 de desembre del 2024

EL HOMBRE QUE SABÍA DEMASIADO

Doris Day va treballar amb Alfred Hitchcock a "El hombre que sabía demasiado", del 1956, remake en color d'un film amb el mateix argument i títol del 1934, de l'etapa anglesa del director. 

Com a rossa de Hitchcock, a Day li falta misteri, però tampoc no cal en aquest cas, en què és la dona del metge interpretat per James Stewart, un matrimoni molt normal que, arran d'un viatge al Marroc, es veu involucrat en una trama d'espionatge que ocasiona el segrest del seu fill, succés que centra una trama entre les aventures i el thriller de suspens amb una escena culminant memorable durant un concert al Royal Albert Hall de Londres on un franctirador espera que sonin els plats per cometre un magnicidi. Coppola en va prendre bona nota per a "El padrino III". 

Dirigeix l'orquestra Bernard Herrmann, compositor de capçalera del realitzador.


   

Però és una cançó popular la que resol definitivament el segrest: "Qué será, será", interpretada -qui, si no?- per Doris Day:

 

dimecres, 11 de desembre del 2024

EL TROMPETISTA

El 1950, Michael Curtiz dirigia "El trompetista", adaptació d'una novel·la de Dorothy Baker inspirada en el trompetista de jazz Bix Beiderbecke; i no sé si atribuir-ho a l'original literari o a la pel·lícula, però em sembla que es pren moltes llibertats i és més un melodrama que un biopic convencional. 

Un personatge secundari explica la història de Rick Martin, nen orfe aficionat a la música des de petit, apadrinat pel solista d'una orquestra d'afroamericans. La seva passió pel jazz està molt ben plasmada en imatges i el film, amb una fotografia en blanc i negre excel·lent de Ted D. McCord resulta força interessant, tot i la tendència al tòpic: una cantant bona i simpàtica (Doris Day) intenta enamorar el músic interpretat per Kirk Douglas, però ell ja està "casat amb la seva trompeta"; però l'error més greu de la noia és presentar-li l'amiga pija sofisticada (Lauren Bacall), prototip de dona fatal que, a més, resultarà ser lesbiana (detall que avui passaria desapercebut però que, en el seu moment, va originar molts problemes amb la censura i la prohibició del film en uns quants països), i que conduirà al músic al matrimoni i, tot seguit, a l'alcoholisme; cal reconèixer, però, que el personatge de la femme fatale està ben dibuixat: la seva incapacitat per estimar pot derivar de la seva frustració per no ser tan genial com alguns dels seus amics, i l'escena en què ell contempla com la seva esposa destrossa al piano una peça de Chopin és prou eloqüent. El músic, al seu torn, sembla obsessionat per obtenir una nota perfecta, que potser no existeix; el seu alcoholisme l'allunya cada vegada més de la possibilitat de sublimar el seu art fins que, en ple deliri, sent el so de l'ambulància que ve a endur-se'l i decideix que aquest és el so que cercava: una apoteosi romàntica gairebé surreal. Llàstima del happy end, concessió comercial que contradiu tot el discurs precedent.

diumenge, 8 de desembre del 2024

THE RING

"The Ring", film del 1927 corresponent a l'etapa muda d'Alfred Hitchcock, no és un drama criminal sinó la història d'un triangle amorós, amb dos boxejadors enamorats de la mateixa dona, esposa d'un d'ells, tirant a infidel. 

La relativa senzillesa de la trama no impedeix una elaboració sofisticada tant visualment com conceptual. El mateix títol juga amb el doble sentit del quadrilàter, on els protagonistes exerceixen llur professió i dirimeixen llurs conflictes, i l'anell (en anglès, ring) que l'amant regala a la dona del protagonista; objecte que té la forma d'una serp -referència al pecat original- que es mossega la cua, motiu circular que s'estén a una història amb un final que recondueix la situació a l'inici, quan a Jack "One-Round" Sander totes li ponen -fins que topa amb el seu rival-. 

El mateix Hitchcock, en la seva entrevista amb Truffaut, assenyala algunes de les moltes troballes narratives, en aquell moment pioneres: 

Quan Jack Sander perd per primera vegada, els encarregats de l'espectacle han de treure un cartell nou on anunciar el resultat dels combats. 

Per fer-nos saber que Sander ascendeix en el món de la boxa fins a poder enfrontar-se al campió i rival, Hitchcock utilitza novament un cartell, aquest més gran, en què el seu nom va canviant de posició mentre els arbres al darrere anuncien el pas de les estacions de l'any. 

Quan es reuneixen per celebrar la seva primera gran victòria professional Sander i els seus amics, enceten ampolles de xampany, que veiem bombollejar a les copes. Però la dona (que ha sortit de festa amb l'amant) no arriba i, llavors, la càmera enfoca novament les copes i veiem que el líquid s'ha esbravat. 

Afegiré un altre exemple de la saviesa narrativa d'un dels primers treballs del mestre britànic: la manera com el muntatge relaciona l'encaixada de mans entre Jack i l'apoderat del seu rival amb la mà d'aquest lliurant a la noia el braçalet; gestos que simbolitzen el parany que marcarà el destí del personatge.

L'afany de Hitchcock per narrar en imatges i innovar és palès des de la primera seqüència a la fira, simfonia de moviments de càmera. Curiosament, aquesta confiança en la posada en escena sembla contradir-se amb una utilització extenuant del joc de mirades entre els protagonistes del triangle; tot i que el director també fa servir amb elegància la ubicació dels personatges en el pla i en els decorats per mostrar el progressiu distanciament de la parella. En films posteriors, el cineasta prescindirà molt més del recurs a la teatralitat, tot i que el món del teatre centrarà l'acció en altres pel·lícules, com les que comentarem ben aviat.

divendres, 6 de desembre del 2024

THE PALACE (CONCURS # 11)

Suposant que Polanski, que té noranta-un anys, no fes cap més pel·lícula, l'escena que tancaria la seva filmografia i que mostra un gos follant amb un pingüí (sic) seria tant o més càustica que el final del film pòstum d'en Kubrick, quan Nicole Kidman li diu al seu marit que han de FOLLAR. 

Bé, potser fan de mal comparar les dues pel·lícules. "The Palace" (2023) no és pas tan bona, i el moment esmentat no desmereix dels excessos escatològics que abunden en un film en clau de comèdia negra que no és precisament Lubitsch. Però vull trencar una llança en favor d'un títol vilipendiat per la crítica (*): sí, és cert, els gags són fàcils i la trama no és res de l'altre món, però la mirada sobre una colla de rics del cagar (mai millor dit), que passegen la seva mesquinesa per un hotel de muntanya de luxe durant el Cap d'Any del 2000 és tan immisericorde com, a estones, divertida, amb menció d'honor per a un execrable Mickey Rourke. Es nota que Polanski coneix els ambients que retrata i que s'hi caga al damunt. 

(*) El film, però, té en Albert Serra un ferm defensor. En una entrevista per a La Casa Encendida, que no ens resistim a reproduir, la situa entre les seves favorites i es revela un crític tan iconoclasta com el seu cinema, i força lúcid, a pesar del seu menyspreu per tot allò que sigui o pugui semblar
comercial.

   

El concurs: 

 No és l'únic títol de Roman Polanski que culmina en una celebració de Cap d'Any. Sabríeu dir-me'n un altre?

dijous, 5 de desembre del 2024

BIG FISH

Ewan McGregor protagonitza "Big Fish" (2003), el film més personal i tal vegada millor del Burton del nou mil·lenni. Allò que vindria a ser un drama paternofilial es converteix en un conte més o menys fantàstic, tot i que la realitat reposa darrere les seves imatges idíl·liques, a voltes extravagants.

dissabte, 30 de novembre del 2024

VELVET GOLDMINE

A "Velvet Goldmine" (1998), Todd Haynes copia l'estructura de "Ciudadano Kane" per parlar d'una estrella del glam rock que s'assembla molt a David Bowie, i de la seva relació amb una esposa amb molta paciència i un músic aparentment en els antípodes, inspirat en Iggy Pop. 

Jonathan Rhys Meyers, Ewan McGregor, Toni Collette i el sempre camaleònic Christian Bale defensen bé els seus papers en una trama una mica dispersa, que el director vol compensar amb imatges suggerents; no es pot dir que no capti l'ambient dels anys setanta, però no assoleix l'encant de "Lejos del cielo" i la seva evocació dels cinquanta o "Carol" (els seixanta). A estones, recorda els musicals de Ken Russell.

divendres, 29 de novembre del 2024

GLADIATOR II

"Gladiator II" (2024) no és millor que el primer títol de la sèrie, que era més genuí i comptava amb excel·lents composicions de Russell Crowe i Joaquin Phoenix. En els anacronismes, no hi entraré, com no ho vaig fer en parlar de "Napoléon", l'anterior film dirigit per Ridley Scott. 

D'altra banda, l'aposta del realitzador és prou evident: donar més de tot. Dos herois sobre l'arena, dos emperadors grillats, més secundaris, un mentor que és també antagonista (gran paper de Denzel Washington), i més escenes d'acció espectaculars, des de l'atac de les naus romanes a la ciutat fortificada en l'inici del film fins a la naumàquia al Col·losseu (que no és del tot una invenció dels guionistes, si obviem el moment històric o la presència de taurons com si fos una pel·lícula d'Eli Roth). 

En resum, no val la pena mostrar-nos crítics amb un títol que aconsegueix allò que pretén, que és oferir dues hores i mitja d'espectacle total sense, diguin el que diguin, trair l'esperit més o menys innocent dels peplums de tota la vida.

dissabte, 23 de novembre del 2024

DE JUDICIS

No convé fer espòilers de la darrera pel·lícula del molt veterà Clint Eastwood. Ens limitarem a dir que "Jurado Nº 2" (2024), amb un guió -del novell Jonathan Abrams- arriscat, no sempre rodó però que planteja un dilema interessant, vol jugar en la lliga dels films de judicis i jurats que tan bé saben fer els americans, tot i que no assoleix el nivell de "Doce hombres sin piedad". 

I no sembla una pel·lícula molt personal, però el protagonista, redimit del seu alcoholisme per amor, ens pot recordar altres antiherois del cinema d'Eastwood, com el William Munny de "Sin perdón", salvant les distàncies. 

Altres aportacions al gènere amb material per al debat ens arriben de la televisió.
Comencem per "Querer", producció de Movistar + dirigida per Alauda Ruiz de Azúa ("Cinco lobitos"). 

La minisèrie (quatre capítols) aborda el sempre delicat assumpte dels abusos dins del matrimoni. 
Tècnicament, només el tercer episodi se centra en el judici, però resulta realista i revelador i no desmereix d'un treball auster però també emotiu, hàbil radiografia d'un masclisme atàvic i dels prejudicis de classe, magníficament interpretat per Nagore Aranburu, Pedro Casablanc i, en el paper dels fills del matrimoni, Miguel Bernardeau i Iván Pellicer.
També trobem un matrimoni amb problemes i dos fills que resolen la situació amb mètodes expeditius a l'exitosa sèrie de Netflix "Monstruos: La historia de Lyle y Erik Menendez". 

Aborda un cas força mediàtic iniciat el 1989, quan els fills del productor José Menendez i la seva esposa Mary Louise van executar-los a trets. Ningú no sap si va ser per aconseguir la fortuna familiar (que es gastessin, en els dies immediatament posteriors a un crim que pretenien encolomar a les màfies, quasi un milió de dòlars en cotxes i en Rolex, no jugava a favor seu) o, com van al·legar en el judici, per escapar in extremis d'una situació d'abusos continuats a càrrec del pare. 

El treball no és tan subtil com els abans esmentats però és, sens dubte, eficaç. Sap com despistar-nos oferint els diversos punts de vista, inclou un episodi insòlit en una sèrie de televisió amb un únic pla amb zoom que dura com els quaranta minuts del capítol per reproduir una conversa entre Erik Menendez i la seva advocada, està hàbilment estructurat i, sense obviar el probable cantó fosc dels parricides, ens fa sentir empatia, i una mica de llàstima, per ells. Potser no s'aclarirà mai si el pare era només un paio rígid o també un violador, o si Erik i Lyle Menendez eren llops camuflats rere la seva imatge de pijos entremaliats, però, si més no, la sèrie ha fet possible que es torni a obrir el cas. 

Tot i que tenen una legió de fans, els de veritat no són tan guapos com els actors que els interpreten, uns notables Nicholas Alexander Chavez o Cooper Koch; Javier Bardem i Chloë Sevigny defensen amb idèntica solvència els papers dels pares. 

I dic jo: si els americans són tan conscients de les escletxes del seu sistema judicial, per què les penes són sempre tan severes?

divendres, 22 de novembre del 2024

EL PLANETA DE LOS SIMIOS

Les grans pel·lícules signades per Tim Burton durant la dècada dels noranta van propiciar una expectació enorme davant l'anunci que faria un remake del mític títol de Franklin J. Schaffner. 

Però "El planeta de los simios" (2001), tot i el notable esforç de producció, no pot competir amb l'originalitat del film del 1968, ni tan sols canviant el final per un que vol ser també sorprenent i resulta més aviat estrany. Si més no, va servir per revitalitzar la franquícia i els darrers títols de la sèrie sí que són, en general, més competents que els realitzats en la dècada dels setanta.
Però a Burton no li va tremolar el pols a l'hora de versionar un altre clàssic, ja que "Charlie y la fábrica de chocolate" (2005) era igualment un remake, en aquest cas del musical "Un mundo de fantasía" (1971), dirigit per Mel Stuart i protagonitzat per Gene Wilder, sempre segons l'obra de Roald Dahl. 

Confesso preferir el film de Burton, francament divertit, amb una escenografia meravellosa i alguns moments prou brillants, com quasi tots els interludis musicals a càrrec dels Umpa Lumpa. I Johnny Depp, en el paper de Willie Wonka, broda el caràcter contradictori de l'amo de la fàbrica de llaminadures, traumatitzat pel seu pare (Christopher Lee), aparentment amable i una mica tímid, tanmateix pervers i implacable amb la colla de nens malcriats que han obtingut el bitllet daurat que els ha permès accedir al seu reialme.

dimarts, 19 de novembre del 2024

PIRATAS

A falta de veure "The Palace", darrera producció de Roman Polanski que ha estat massacrada per la crítica i ignorada pel públic, recordarem el fracàs més sonat de la seva carrera. Es tracta de "Piratas" (1986), una pel·lícula d'aventures, com anuncia el títol, que va costar quaranta milions de dòlars i no va arribar als dos milions de recaptació als Estat Units. 

La fórmula de Polanski i el seu guionista habitual Gérard Brach no era tan diferent de l'assajada a "El baile de los vampiros" (1967), una altra incursió en un subgènere (en aquest cas, vampirs) que partia de la fidelitat als seus codis tamisada per la caricatura i un sentit de l'humor peculiar que enllaçava amb el dels seus curts, hereus del cinema silent. En aquest sentit, l'escena d'obertura de "Piratas", amb el capità Red (Walter Matthau en un paper inicialment pensat per a Jack Nicholson) intentant cruspir-se el jove Frog, tots dos en un bot a la deriva, il·lustra perfectament aquest to, que reapareix en els millors moments del film però no compensa l'escassa volada de la trama i de les escenes d'acció, a pesar d'haver comptat amb la rèplica exacta d'un galió espanyol del segle XVII (un dels motius que es disparés el pressupost) o d'un vestuari molt elaborat que els va valer una nominació a l'Òscar.

divendres, 15 de novembre del 2024

BOLA DE FUEGO

Una colla d'erudits viuen tancats en una casa mentre redacten una enciclopèdia. Quan s'adonen que han perdut el contacte amb la gent del carrer i que necessiten reeditar l'apartat dedicat al llenguatge col·loquial (l'slang), el més eixerit (Gary Cooper) surt a fer contactes que els puguin ajudar, entre els quals una guapa corista (Barbara Stanwyck), que anirà a passar uns dies amb els set professors més un, com si fossin Blancaneu, els nans i el príncep, tot i que el príncep no sap que ho és i s'enamora perdudament de la noia.

Ella té amistats perilloses i els espectadors sabem més que els personatges, entesos en moltes matèries, profans en la resta d'assumptes. I sospitem que la història d'amor pot acabar com el rosari de l'aurora.

Però "Bola de fuego" (Howard Hawks, 1941) és una pel·lícula intensament romàntica i també una comèdia, i ens farà patir però també gaudir d'un relat meravellós sorgit de la ploma de Billy Wilder i Charles Brackett (i fotografiat per Gregg Toland, mestre de la llum i la profunditat de camp). Com cal esperar del talent dels seus responsables, abunden les solucions narratives brillants: l'error propiciat per un número 9 que cau i es converteix en un 6 o l'anell intercanviat que fa bona la referència a Freud i possibilita el desenllaç; però la menció d'honor és per als llibres que la corista fa servir per arribar als llavis de Gary Cooper i que, en un esplèndid gag recurrent, ell col·loca a terra per convidar-la a una nova abraçada.

dijous, 14 de novembre del 2024

SLEEPY HOLLOW

Els films de la Hammer britànica podrien haver estat una de les fonts d'inspiració de l'adaptació que Tim Burton va portar a terme el 1999 d'un relat d'horror de Washington Irving sobre un genet sense cap que terroritza els habitants d'un poblet de Nova Anglaterra, a finals del segle XVIII. 

"Sleepy Hollow" és un dels títols més rodons del realitzador i tanca la seva dècada més inspirada. Barreja humor i terror amb elegància; visualment molt imaginatiu, amb l'ajuda d'una brillant fotografia a càrrec d'Emmanuel Lubezki; Johnny Depp broda el paper d'Ichabod Crane, aquí un tímid investigador vingut de Nova York per intentar aclarir, amb mètodes prou avançats per a l'època, el misteri d'un seguit de cruels assassinats. Finalment, Christopher Walken fa la por que demana el seu personatge mentre Christina Ricci, rossa i mòrbida tot i el seu aire infantil, aporta un insòlit contrapunt eròtic.

dilluns, 11 de novembre del 2024

HORROR EUROPEU

Amb l'èxit de "La maldición de Frankenstein" (Terence Fisher, 1957), els britànics van descobrir que podia ser molt rendible ressuscitar els monstres de la Universal americana. I, un any més tard, van reunir els mateixos actors (els aviat imprescindibles Peter Cushing i Christopher Lee) i director per fer la seva versió de "Drácula". 

Lee era, sens dubte, més atractiu que Bela Lugosi i, a part dels ullals i les lentilles vermelles, introdueix un component eròtic al mite. 

Cushing fa de Van Helsing, sempre preparat amb alls, crucifixos i estaques de fusta ben esmolades. Els escenaris llòbrecs o la boira als jardins de la mansió on viuen la Lucy i la Mina proporcionen una adequada atmosfera gòtica que definirà les múltiples seqüeles d'un film que va esdevenir un èxit extraordinari de taquilla i de crítica. 

Uns anys més tard, eren els italians que descobrien el potencial de refer títols de terror americans. D'exemples n'hi ha bastants, però assenyalaré el que he pogut veure fa ben poc a Movistar +, un exploit dirigit per l'especialista Luci Fulci qui, poc després d'emular George A. Romero a "Nueva York bajo el terror de los zombies" (1979), sense moure's dels Estats Units, presenta "Aquella casa al lado del cementerio" (1981), amb algunes similituds amb "El resplandor" (Stanley Kubrick, 1980). 

Un matrimoni i el seu fill van a viure uns dies a una casa de Nova Anglaterra on residia un científic que va matar i esquarterar la seva ajudant i, tot seguit, es va penjar. El motiu de la mudança és continuar els experiments del mort; mentrestant, una nena misteriosa se li apareix al fill i li adverteix que no vagi a la casa al costat del cementiri. Com ja us podeu imaginar, la família no fa cas a pesar dels precedents macabres. I, un cop allà, tot són problemes. Finalment, però, Fulci s'allunya del seu model i s'esplaia amb un seguit de crims molt sagnants que converteixen el film en un giallo bastant bèstia (caps tallats, putrefacció), tot i que la conclusió sembla apuntar a una paradoxa temporal, com passava al film de Kubrick. 

Ah, sí, me n'oblidava: també esbotzen una porta amb una destral que algú havia col·locat oportunament a la cuina de la casa. Qui no hi té una destral, a la cuina? 

A més, el pòster inclou un senyor amb un ganivet i cara de dolent que s'assembla sospitosament a Jack Nicholson (i que no apareix a la pel·lícula):

dissabte, 9 de novembre del 2024

SEÑORAS Y SEÑORES

Pietro Germi triomfava novament a Cannes amb el seu film del 1966 "Señoras y señores". Traslladava l'acció al Vèneto, però el fons de denúncia no distava gaire del de "Divorcio a la italiana". 

El film és coral i s'estructura en tres episodis més o menys lligats entre si que tenen en comú posar de manifest la hipocresia dels burgesos de províncies; una colla de matrimonis que es posen les banyes entre ells sense gaires manies però procurant, sobretot, guardar les aparences. 

El to de comèdia frívola no oculta el discurs ferotge i l'essència tràgica d'unes històries en què veiem com els guardians dels bons costums, amb l'església al capdavant, fan tot el possible per esguerrar la sincera relació amorosa d'un home casat amb una guapa caixera (Virna Lisi); el seu pecat, com li fa saber el policia després que el denuncïin per adulteri (en l'època, era un delicte, i encara no s'havia aprovat el divorci) no és haver estat infidel, sinó voler fer públic el seu amor (passejant de bracet amb l'amistançada per la plaça del poble on els inútils (*), des de la terrassa del cafè, es dediquen a fer safareig). I més contundent encara és el darrer episodi, en què tots els protagonistes masculins mantenen relacions sexuals amb una pagesa presumptament incauta que passava per allà; resulta que la noia és menor i el pare els denuncia a tots; però els ardits i les influències convertiran les víctimes en criminals i la colla d'abusadors podran recuperar les seves plàcides existències amb l'únic càstig de l'esbronc familiar en la intimitat. 

(*) Si heu captat la referència, sapigueu que un dels espavilats personatges està interpretat per Franco Fabrizi, qui havia fet papers similars a "Los inútiles" o "Almas sin conciencia". Tot i que el film de Germi ens recorda també els treballs de Berlanga, pel comportament gregari dels protagonistes, que es mouen formant un grup compacte, com quan van a l'hospital a trobar l'ovella esgarriada (el personatge de Gastone Moschin) i ens recorden aquella "aranya" representada en el pla final de "¡Vivan los novios!".

dimecres, 6 de novembre del 2024

DUBLINESES

Tanta cagarel·la en el darrer Almodóvar sobre "Dublineses" ens convida a recordar el darrer títol dirigit per John Huston, el 1987. 

Adapta el relat "Els morts", d'en James Joyce, ens situa al Dublín de principis del segle passat i presenta una situació ben senzilla, un sopar de Nadal a casa d'unes germanes solteres aficionades a la música, amb una colla de convidats que discuteixen sobre política i sobre teatre, ballen, s'atipen i reciten poemes.

Huston mou la càmera amb sòbria elegància, procurant destacar allò que les paraules no expressen, les mirades, la nostàlgia, una allau de sentiments tan subtil com insòlita que conduirà a un final més aviat inesperat en què l'esposa d'un dels assistents (Anjelica Huston, filla del realitzador) escolta astorada una vella cançó quan ja és a les escales per marxar i més tard, a l'hotel en què s'allotgen, revela al marit el motiu del seu enyor. La neu cau mentre es fa de nit, sobre els camps i sobre les tombes, i les paraules de Joyce acomiaden un títol emotiu i inoblidable. 

Huston va morir el mateix any de l'estrena.

dilluns, 4 de novembre del 2024

MARS ATTACKS!

Després de dues obres mestres com "Eduardo Manostijeras" i "Ed Wood", "Mars Attacks!" (1996), paròdia excèntrica dels films sobre invasions extraterrestres, inspirada en una col·lecció de cromos dels anys seixanta, va suposar una relativa decepció. En qualsevol cas, es tracta d'un títol reivindicable i força divertit. 

Com és habitual en els films de catàstrofes, hi ha un repartiment coral. No hi ha un protagonista clar, tot i que podem distingir entre els herois i aquells que es comporten com imbècils (la majoria). Alguns personatges, com els que volten a Las Vegas, no tenen gaire entitat. El film millora en les escenes a Washington, amb un Jack Nicholson (qui té un doble paper) perfecte com a president dels Estats Units, envoltat de militars feixistes (el personatge de Rod Steiger), científics circumspectes (Pierce Brosnan) o caps de premsa lúbrics, com el personatge de Martin Short, protagonista d'un dels millors moments quan lliga amb un extraterrestre disfressat de dona atractiva (Lisa Marie, que feia de Vampira a "Ed Wood"); també a Washington trobem un dels gags més bèsties: quan el platet volador tomba l'obelisc sobre una colla de boy-scouts. 

La història d'amor entre el científic i la periodista (Sarah Jessica Parker), sobretot després que els marcians hagin manipulat els seus cossos, esdevé un gag surrealista i, en definitiva, tan enginyós com el final en què els personatges més aparentment pacífics i febles (el noi interpretat per Lukas Haas i la seva àvia) descobreixen com acabar amb els extraterrestres gràcies a una cançó country. 

I és que la música, com passava a "Bitelchús", propicia moments memorables: la interpretació de l'himne dels Estats Units vora les ruïnes del Capitoli a càrrec d'uns mariachis o quan Tom Jones canta "It's Not Unusual", primer a Las Vegas, finalment en un món renascut de les cendres, entre ocells i cérvols.

diumenge, 3 de novembre del 2024

REVENGE

Si després d'haver vist "La sustancia" voleu saber-ne més de Coralie Fargeat, la directora, i del Nou Extremisme Francès, podeu atrevir-vos amb "Revenge" (2017). 

També en aquest cas podríem parlar de l'empoderament femení, però el film, que confirma el talent visual de la directora i la seva capacitat per generar adrenalina amb pocs elements, és, fonamentalment, un espectacle gore amb l'excusa de la revenja de la protagonista contra els impresentables que la tiren per un barranc enmig del desert. Sensibles, absteniu-vos-en.

dissabte, 2 de novembre del 2024

KAURISMÄKI ESSENCIAL

La protagonista de "La chica de la fábrica de cerillas" (1990) viu una vida miserable en un habitatge miserable amb la seva mare i el seu padrastre. Té una feina monòtona en una fàbrica de llumins i els caps de setmana va a locals infectes a veure si la treuen a ballar, en general sense cap èxit. Fins que un dia, d'amagat de casa seva, es compra un vestit i aconsegueix passar la nit amb un senyor; però les coses no milloren. Mentrestant, a la televisió informen de la matança de Tiananmen. 

El film de Kaurismäki, auster i trist en la forma i en el fons, no pot ser més radical i constitueix la quintaessencia del seu estil. 

"Nubes pasajeras" (1996), protagonitzada per la mateixa actriu, no és tan fosca al capdavall, tot i que el matrimoni format per la Ilona i en Lauri s'enfrontarà a una situació molt complicada quan, després de comprar-se a terminis un sofà i un televisor, es quedin els dos sense feina. Ell conduïa un tramvia i ella era maître d'un restaurant del temps de la guerra. El món canvia però tot allò que els envolta, tret del televisor, és antic: la ràdio, els mobles, el cotxe. 

Com la parella de "Fallen Leaves", Ilona i Lauri veuen perillar la seva relació a causa de la precarietat laboral i d'una societat cruel i injusta. La beguda és un consol passatger i també un risc. Sortosament, de vegades la llum aconsegueix travessar els núvols i hom pot començar des de zero (com el viatjant d'"El otro lado de la esperanza"). 

Aki Kaurismäki fa sempre la mateixa pel·lícula però això no és necessàriament un defecte quan s'és tan personal i tan sincer. 

Fidel als seus amics, aquí també apareix un cinema que programa pel·lícules de Jim Jarmusch (i de Bresson; i de Jean Vigo).

dijous, 31 d’octubre del 2024

LA HABITACIÓN DE AL LADO

Ja vam dir a propòsit de "Madres paralelas" (2021) que el discurs sobre la Memòria Històrica estava ficat amb calçador. Ara, Almodóvar, que sembla voler ocupar la veu que falta en una esquerra necessitada urgentment de lideratge, que ja no fa pel·lícules sinó política, converteix una història amb possibilitats en una successió de discursos sobre temes "candents". 

No em malinterpreteu. Jo estic absolutament d'acord amb tot allò que Almodóvar defensa. Però no vaig pel món atabalant la gent amb les meves opinions (almenys, ho intento). 

Estic totalment d'acord amb la qüestió de l'eutanàsia, que, per raons òbvies, centra l'argument de "La habitación de al lado" (2024). També sóc conscient del canvi climàtic, i la referència en la primera part del film, quan neva sobre Nova York, resulta gairebé simpàtica; llavors, calia que, en un moment posterior, John Turturro donés la "turra" pontificant sobre la mateixa qüestió? 

Més inspirada resulta la referència a la correcció política en l'escena entre Julianne Moore i el seu entrenador personal.

A veure: "La habitación de al lado" no sembla una mala pel·lícula. Està molt ben fotografiada. Alguns enquadraments, tot i la clara inspiració bergmaniana, resulten notables. Moore i Tilda Swinton -calia dir-ho?- estan esplèndides. Però jo penso que hi ha un problema d'estructura. Les dues protagonistes tampoc no tenen tantes coses a dir. Hi ha algun tema del passat que calia explicar, però potser hauria funcionat millor si el film hagués prescindit del flash-back (una mica ridícul) en què el nòvio torna de la guerra (ah, sí, el Vietnam!) i hagués transformat la seva història en una revelació aprofitant la trobada final entre la filla del personatge de Tilda Swinton (és la mateixa actriu) i el de Julianne Moore. De fet, la pel·lícula guanya a partir de l'escena de l'interrogatori policial. Potser perquè els personatges parlen entre ells i no a l'espectador. I dic això a pesar de l'evidència que el policia representa l'electorat trumpista. I, és clar, les dues protagonistes voten per la Kamala Harris: són intel·lectuals, una d'elles corresponsal de guerra (en un flash-back, apareixen uns carmelites homosexuals, com si haguéssim tornat als temps d'"Entre tinieblas" o "La mala educación"), llegeixen Faulkner i Hemingway i són fastigosament riques (si hem de jutjar per l'apartament que la Tilda Swinton té a la Cinquena Avinguda). En fi, sort que Almodóvar és espanyol, perquè si pontifiqués als Estats Units encara donaria arguments als republicans. 

I, quan les protagonistes no parlen del dret a morir dignament, o del canvi climàtic, o del neoliberalisme, de què parlen? Doncs diuen que fa bon temps, que són molt macos els arbres que envolten la casa tot i que potser no deixen veure el bosc, o (tòpic definitiu) riuen veient una pel·lícula de Buster Keaton. I això em fa pensar que si la pel·lícula d'Almodóvar fos muda seria molt millor. 

I també miren -una vegada i una altra- el final de "Dublineses". D'acord, ja ho feien a "Matador": citar el final d'una gran pel·lícula. Però allà era més pertinent. Aquí resulta reiteratiu i ens recorda que la pel·lícula testamentària de John Huston -aquesta sí- era una obra mestra.

diumenge, 27 d’octubre del 2024

MÁS PODEROSO QUE LA VIDA

"Más poderoso que la vida", pel·lícula dirigida per Nicholas Ray el 1956, sembla obeir a intencions diverses, potser fins i tot contradictòries. 

La producció a càrrec de l'actor protagonista, James Mason, obeiria a la seva voluntat d'incorporar un personatge excessiu, ideal per a un tour de force actoral. Ell és Ed Avery, professor d'escola i pare de família exemplar; a causa d'una greu malaltia, es veu obligat a prendre cortisona, la qual cosa erradicarà el dolor però afectarà la seva salut mental, fins al punt que acaba volent matar tothom, com un Jack Torrance qualsevol. 

També resulta evident i força peculiar la pretensió d'alliçonar els espectadors sobre els perills de fer un mal ús dels medicaments, l'abús dels quals pot esdevenir addicció. En l'època que es va estrenar el film, la medicació amb cortisona constituïa una novetat i els metges, en la realitat com en el film, tenien por dels efectes secundaris. 

Finalment, el film conté un subtext prou interessant i més subversiu del que Ray, segons les seves declaracions, era força conscient. La família protagonista és modesta però feliç, exemple paradigmàtic de l'american way of life. El pare estima la seva esposa i juga a beisbol amb el seu fill. Però, a causa de la cortisona, el seu caràcter canvia i també les seves opinions, que esdevenen radicals; de manera que podríem dir que "Más poderoso que la vida" és un film de terror (atenció a l'ús exemplar de la llum i dels enquadraments, que convertiran una llar idíl·lica en una trampa) que adverteix sobre el feixisme latent en la classe mitjana i, en darrera instància, del perill dels fanatismes i d'interpretar la Bíblia al peu de la lletra. 

 Eren els anys cinquanta del segle passat. Ara, la cosa ha anat a pitjor, i sense necessitat de cortisona. 

Diversos exemples de la capacitat de Ray per narrar en imatges (i fer un bon ús del Cinemascope):

dissabte, 26 d’octubre del 2024

LA INFILTRADA

Carolina Yuste ja apareixia a "Carmen y Lola", el primer llargmetratge d'Arantxa Echevarría, qui la requereix novament per al paper protagonista de "La infiltrada" (2024): una jove policia que, com avança el títol, es va infiltrar a l'esquerra abertzale i va conviure amb membres d'ETA, al llarg dels anys noranta.

El film, basat en fets reals, no deixa canya dreta: la policia nacional sembla més preocupada per competir amb la Guàrdia Civil que per desarticular el comando Donosti; la infiltrada està decidida a acabar amb els terroristes, però no pot evitar certa afinitat propiciada per la convivència; bé, això seria veritat en el cas de l'etarra més jove, presentat com un il·lús, però no pas pel que fa a Sergio, l'etarra més veterà, que apareix com un autèntic monstre (sigui o no veritat, Diego Anido, descobert a "As bestas", broda el paper). En qualsevol cas, més enllà de les connotacions històriques i polítiques del relat, Carolina Yuste torna a demostrar la seva immensa vàlua i la pel·lícula esdevé un thriller modèlic, tan sobri com absorbent, intens i ben ritmat.

dijous, 24 d’octubre del 2024

EDUARDO MANOSTIJERAS

Les dues primeres col·laboracions entre Tim Burton i Johnny Depp, a qui convertirà en actor fetitxe, constitueixen el cim de la carrera del director. 

"Eduardo Manostijeras" (1990) és una variació del mite de Frankenstein en què un inventor, interpretat per Vincent Price (*), crea una mena d'autòmat amb cervell i totes les aptituds d'un home; però mor abans de poder-li posar les mans i la criatura (Depp) es queda amb les tisores que duia provisionalment i sol, al castell on el van construir, fins que una venedora d'Avon (sic) el troba i l'acull amb la seva família. L'escenari gòtic és substituït per una urbanització de cases idèntiques amb jardí, característicament americana, com la circumspecta família que adopta l'Eduard. 

Gràcies a la seva habilitat amb les tisores que té per mans, es fa molt popular entre el veïnat: talla els cabells a les dones i fa figures d'animals amb les bardisses (com les que adornaven el jardí del castell). Però la seva innocència acabarà complicant-li la vida.
El relat adopta la forma d'un conte trist que explica l'amor impossible entre la filla de la família d'adopció (Winona Ryder tenyida de ros) i el monstre, que és una víctima de la maldat dels humans i que, com li explica en l'inici del film una iaia a la seva neta perquè s'adormi, va "crear la neu" tot esculpint una figura de gel. La inspirada banda sonora de Danny Elfman contribueix a la poesia d'aquest film inclassificable i memorable.
"Ed Wood" (1994) és també una obra mestra. Paradoxalment, se centra en la figura d'Edward D. Wood Jr. (novament interpretat per Johnny Depp), qui passa per ser "el pitjor director de cinema de la història". La manera com preparava els seus projectes, amb tones d'entusiasme però sense diners i sense talent, la seva afició a vestir-se de dona, la colla de friquis que l'acompanyaven en les seves dubtoses empreses i, sobretot, la relació establerta amb un Bela Lugosi oblidat pels cineastes seriosos, arruïnat i drogoaddicte, de qui Ed Wood esdevindrà l'únic amic i les estranyes pel·lícules l'únic motiu per viure, constitueixen un material que Burton transforma en or en un treball memorable, que barreja de manera natural l'humor amb la tendresa i la distància més o menys paròdica amb l'admiració cap al personatge i la seva tenacitat, i que parla de l'amistat però també de la solitud més terrible, encarnada en el personatge de Lugosi que li va valer un Òscar a Martin Landau. Ambientada als anys cinquanta, compta amb una fotografia en blanc i negre de caire expressionista absolutament admirable. 

El film, ple de seqüències impagables (l'estrena de "La novia del monstruo"; la lluita de Landau/Lugosi amb el pop mecànic; la trobada entre Wood i Orson Welles), conclou amb l'estrena de "Plan 9 from Outer Space" i amb els protagonistes celebrant el premi als seus esforços. Prudentment, Burton no fa cap referència al destí posterior de la considerada pitjor pel·lícula de la història i del seu responsable, refugiat en les produccions pornogràfiques i en l'alcoholisme. 

(*) Tim Burton ja havia expressat en els seus curts animats l'admiració per Vincent Price ("Vincent", 1982) i pel mite de Frankenstein ("Frankenweenie", 1984).

diumenge, 20 d’octubre del 2024

RIVALES

"Rivales" (2024), de l'impredictible Luca Guadagnino, és una pel·lícula sobre tennis i sobre tenistes, primer amics, finalment rivals, a la pista i a fora de la pista a causa de la noia en el vèrtex del triangle, una jove promesa de l'esport que, després d'una lesió, projecta en ells les seves aspiracions. 

L'estructura de salts en el temps no ajuda a millorar el ritme d'un film excessivament llarg, i més aviat sembla un subterfugi perquè una història d'amor a dues bandes sembli més complicada d'allò que és en realitat. I, francament, tampoc no calia. N'hi havia prou amb una posada en escena impactant -amb l'ajuda de la banda sonora a càrrec de Trent Reznor i Atticus Ross- i amb la bona disposició dels intèrprets, amb menció d'honor per a una Zendaya capaç d'enamorar els dos amics tenistes i la platea sencera. 

Tres són multitud?

divendres, 18 d’octubre del 2024

MONSTRUO

Del premi de Cannes al millor guió del 2024 passem al premi de Cannes al millor guió del 2023. Però "Monstruo", a pesar del títol, no és film de terror. Potser de suspens. 

El llibret és de Yuji Sakamoto i la direcció d'Hirokazu Kore-Eda, i podríem dir que tracta de problemes dels nens a l'escola, com el bullying, i que estaria a mig camí de "Sala de profesores" i "Close" (ambdues comentades al bloc). També trobem reminiscències de "Rashomon"; fins i tot d'altres films de Kore-Eda que parlen de la veritat i de la dificultat d'accedir-hi; en aquest cas, potser ens aproparem a la veritat després d'escoltar tots els protagonistes d'aquesta tragèdia fruit de malentesos i de prejudicis: la mare vídua, els professors i la directora de l'escola, i, finalment, els nens, víctimes o botxins. No us explicaré el final d'un film apassionant i afegiré només que cal tenir presentes algunes creences dels japonesos, com tot allò que fa referència al budisme i a la reencarnació.

dimarts, 15 d’octubre del 2024

LA SUSTANCIA

La directora francesa Coralie Fargeat fitxa les nord-americanes Demi Moore i Margaret Qualley perquè protagonitzin una faula efectiva i salvatge sobre el culte al cos i/o la cosificació de les dones. 

"La sustancia", premiada al darrer Festival de Cannes en la categoria de millor guió, comença amb una escena excel·lent en què, a través de la imatge en pla picat de la seva estrella al Passeig de la Fama de Hollywood, explica l'auge i caiguda d'Elisabeth Sparkle, de jove actriu famosa i, ara que ha fet cinquanta anys, conductora d'un programa d'aeròbic. El pla trobarà la seva rèplica al final de la pel·lícula; abans, haurem assistit al drama de la protagonista (Moore), acomiadada perquè és vella (atenció al fet que l'actriu, encara de força bon veure, és deu anys més gran que el personatge) i que, casualment (o no tant), descobreix la substància del títol, que li permet obtenir una "rèplica millorada d'ella mateixa" (amb el saludable aspecte de la Margaret Qualley). L'únic problema de l'invent és que funciona per setmanes i la matriu i la còpia s'han d'anar alternant, sense fer-se trampes (potser caldria afegir al solitari). 

De manera que a la jove millorada li passa com a la Ventafocs quan es fan les dotze, i la matriu té enveja. Què pot anar malament? 

Fargeat filma amb l'elegància de Kubrick, tot i que un aire de sèrie B dels vuitanta plana sobre la producció, i ho dic sense voler resultar pejoratiu; perquè "La sustancia", que remet a una pila de clàssics del gènere fantàstic (*) i que deriva cap al gore més bèstia i excessiu, entre Brian Yuzna i David Cronenberg, és, des d'ara mateix, un títol de culte. 

(*) Les cites, tant visuals com sonores, inclouen moments impagables, com la de les arracades amb la música de "Vértigo".