diumenge, 6 d’agost del 2023

OPERACIÓN DRAGÓN

Wong Kar-wai representa l'originalitat d'un cinema oriental que, dels anys noranta als inicis del nou segle, ha esdevingut un far i una esperança per a un art necessitat d'una renovació després d'haver vist temps molt millors. 

Si retrocedim als anys setanta, els títols que ens arribaven des de Hong Kong pertanyien, sobretot, al gènere d'arts marcials, prou homenatjat per Quentin Tarantino. 

A Bruce Lee no li calia ser bon actor i l'essència de les seves pel·lícules eren les lluites d'acord amb el seu estil (més sofisticat, però, que les plantofades als westerns spaghetti protagonitzats per Terence Hill i Bud Spencer). 

Tot i tractar-se d'una producció nord-americana dirigida per Robert Clouse, "Operación Dragón" (1973) és un títol prou representatiu, i d'altra banda mític, ja que es va estrenar després de la misteriosa i prematura mort de Lee. Incorpora actors americans com John Saxon i fusiona els elements característics dels films de kungfu (una venjança familiar, una escola d'arts marcials que té més cura de la força que de l'ètica) amb una trama jamesbondiana que inclou unes instal·lacions secretes a l'illa del dolent. 

Un exploitation en tota regla, que inclou seqüències més o menys eròtiques i que pot ser contemplat avui amb la distància que atorga el temps, no sense nostàlgia.

3 comentaris:

Trecce ha dit...

En efecto, un film mítico para los amantes de este tipo de cine.

El Demiurgo de Hurlingham ha dit...

Por lo que contás, un buen combo esa película.

ricard ha dit...

Trecce: No es que sea un fan del género de artes marciales, pero, de vez en cuando, resultan entretenidas.

Demiurgo: Pues sí.

Saludos.