divendres, 8 de novembre del 2019

EL DETECTIVE


A "El detective" (Gordon Douglas, 1968), Frank Sinatra fa el paper d'un detectiu de la policia, íntegre, més aviat conservador, que observa astorat els canvis en la societat que l'envolta. Separat d'una dona guapa (Lee Remick) que l'estima però no pot evitar ser una mica intel·lectual i una mica nimfòmana (tot plegat no ho porta gaire bé el protagonista), a la feina s'enfronta a crims entre homosexuals i trames de corrupció urbanística que condueixen a un carreró sense sortida i a la constatació última que ell mateix forma part d'un sistema imperfecte.

Un thriller molt ambigu, amb una direcció de Gordon Douglas eficaç però que manté alguns tics de les sèries B que integren la major part de la seva filmografia, com, per exemple, les matusseres transicions per mostrar els records del protagonista, resulta en qualsevol cas interessant com a reflex d'una societat enfrontada als seus prejudicis i a les seves contradiccions, que eren moltes a finals de la dècada dels seixanta.

3 comentaris:

dvd ha dit...

Una película fascinante e injustamente olvidada. Desde la primera vez que la vi, ejerce una especie de influjo sobre mí, en uno de esos extraños casos de cine que sabes que no es excelso, pero que cada centímetro de celuloide parece hecho a medida para tu exclusivo disfrute.
Sé que no lo es, y que me paso tres pueblos diciéndolo, pero a mí me parece un film magistral...
Un saludo y gracias por traerla de vuelta.

Cinefilia ha dit...

Al documental "El chico que conquistó Hollywood" (2002), magnífic retrat a propòsit del recentment traspassat Robert Evans, s'explica com Sinatra va produir aquesta peli per mirar de fer-li la competència (i la guitza) a la seva ex Mia Farrow, que per aquelles mateixes dates presentava "La semilla del diablo".

Salut,
Juan

ricard ha dit...

dvd: Desde luego, una película insólita; un thriller a medio camino entre la tradición y la modernidad que termina siendo más revolucionario de lo que seguramente pretendía. Y no me agradezcas a mí el traerla a colación sino a 8tv (no hay nada como los canales de televisión con poco presupuesto para recuperar clásicos semiocultos y/o semiolvidados).

Juan: Entre el 1967 i el 1968, Sinatra va protagonitzar tres thrillers en què feia de detectiu i amb origen literari; a més del film comentat, era un altre detectiu anomenat Tony Rome a "Hampa dorada" i "La mujer de cemento".

Salutacions i gràcies pels vostres comentaris.