divendres, 1 d’agost del 2014

MI TÍO DE AMÉRICA


(El magnífic cartell del film és obra del dibuixant de còmics i també director de cinema Enki Bilal)

La història de tres personatges enfrontats a diversos conflictes servirà per il·lustrar les teories sobre el comportament humà del professor Henri Laborit: René (Gérard Depardieu), és un individu conservador que tem perdre la seva feina de comptable; Janine (Nicole Garcia) sempre ha aconseguit allò que ha volgut -una feina, un home-, encara que hagi estat a costa dels altres, però el destí li jugarà una mala passada; Jean (Roger Pierre), l'amant de Janine, deixa la seva dona i la seva existència burgesa mentre veu perillar el seu futur al món de la política.

"Mi tío de América" (1980) és un dels millors films d'Alain Resnais. Seguint les idees del científic -exposades detalladament en una ficció que juga a ser un assaig-, compara les reaccions dels personatges amb les d'uns ratolins de laboratori; el resultat és prou didàctic però alhora divertit, plantejat des de la prosa més estricta per esdevenir poesia, commovedor en alguns moments com quan Jean i Janine es retroben a l'illa en què el primer passava els estius de la seva infantesa. I la idea que cadascun dels personatges s'emmiralli en un actor (Jean Gabin, Jean Marais, Danielle Darrieux) està tan ben trobada com les cançons d'"On connaït la chanson".

El guió és de Jean Gruault, qui havia col·laborat en alguns dels millors films de François Truffaut -"Jules et Jim", "El pequeño salvaje", "Las dos inglesas y el amor", "Diario íntimo de Adèle H."- i repetiria amb Resnais a "La vie est un roman" (1983) i "L'amour à mort" (1984).

2 comentaris:

David ha dit...

No conocía ese cartel de Bilal (o no lo recordaba).
La peli la vi hace unos años... Y me da que Charlie Kaufman también la vio (jaja).
Un saludo.

ricard ha dit...

No había pensado en relacionar esta curiosa película con el siempre sorprendente Charlie Kaufman y, mira, puede que no vayas desencaminado. Un saludo.