dissabte, 25 de març del 2023

EL EXPERIMENTO DEL DR. QUATERMASS

Ara que la sèrie d'HBO "The Last of Us" ha canviat els zombis de tota la vida per gent infectada per fongs, recordarem el primer títol de la història de la ciència-ficció que mostrava una invasió extraterrestre plantejada en clau d'amenaça biològica. 

Però el més curiós d'"El experimento del Dr. Quatermass", basada precisament en una sèrie televisiva (i "The Last of Us" es basa en un videojoc), dirigida per Val Guest el 1955, és la seva ambivalència en relació amb el progrés científic. 

La tossuderia del senyor Quatermass -individu amb cara de pocs amics-, que envia un coet tripulat a l'espai sense pensar en les conseqüències, està en l'origen del problema. I el pla final mostra que l'home no escarmenta. Paradoxalment, només la ciència (i una descàrrega elèctrica ben dosificada) servirà per solucionar l'embolic. 

Guest planteja el film en format de thriller policíac que no exclou el terror: quan l'hoste de l'alienígena es va transformant, fa bastanta por; una mica menys quan es converteix en una mena de pop que -quines coses!- va a amagar-se a l'abadia de Westminster, que hom està restaurant mentre un equip de televisió hi emet un reportatge (progrés i tradició, tot molt britànic).

4 comentaris:

Trecce ha dit...

En efecto, después han venido muchas, pero esta fue una pionera y muy moderna para su época.

ricard ha dit...

Sí, resulta bastante sorprendente.

Saludos.

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Aun pasados los años me sigue pareciendo una estupenda y entretenida película.
Saludos!

ricard ha dit...

Todo un clásico del género.

Saludos.