divendres, 5 de març del 2010

EL LECTOR


A "El lector", uns estudiants de dret segueixen el judici contra unes guardianes d'Auschwitz acusades de l'assassinat directe de 300 persones; però els estudiants no aprendran gran cosa d'aquest seminari sobre la culpa dels alemanys que els ha organitzat el seu professor (Bruno Ganz), advertint-los ja d'entrada que la moralitat no té cap rellevància a l'hora de jutjar els fets, sinó la llei. "No s'aprèn cap lliçó dels camps", diu la supervivent (Lena Olin) al final del film.

Ni tan sols no és possible odiar Hanna Schmitz (oscaritzada Kate Winslet), una de les guardianes que és també una víctima a la seva manera. El film (dirigit per Stephen Daldry a partir de la novel.la de Bernhard Schlink) suggereix que l'odi o la venjança no són cap solució, que hi ha drames que van més enllà de la nostra capacitat de comprensió i que l'única resposta vàlida és la caritat, l'amor, la voluntat de llegir en veu alta un llibre perquè un altre en pugui gaudir.

"El lector" diu algunes veritats sense fer cap discurs i és un film romàntic -al cap i a la fi- dels més intensos que el cinema ens ha brindat els darrers anys.