diumenge, 1 de setembre del 2024

SPLENDOR

La història d'un cinema de poble a Itàlia i de l'atípic triangle format pel propietari i taquiller (Marcello Mastroianni), l'acomodadora (Marina Vlady) i el projeccionista (Massimo Troisi), finalment el personatge més entranyable de "Splendor" (Ettore Scola, 1989), un paio tímid enamorat de l'amor i del cinema quan el descobreix gràcies a la seva nova feina (*). 

El film, que manté un delicat equilibri entre la comèdia i l'elegia, parla del trist destí de les sales de cinema, sobretot fora de les grans ciutats, eixos de la vida local en el passat i, arribats els anys vuitanta, condemnades a desaparèixer per la manca de públic. 

Es va estrenar un any després de "Cinema Paradiso" i no va tenir el mateix ressò, tot i que us aviso que prefereixo "Splendor", ni que només sigui per com fuig dels excessos melodramàtics que llasten el film d'en Tornatore. 

(*) Troisi és -o era- un actor de comèdia excel·lent que va morir de manera prematura el 1994, després de completar el seu treball més conegut, "El cartero y Pablo Neruda", curiosament acompanyat d'en Philippe Noiret, el projeccionista de "Cinema Paradiso". Diuen que va retardar una operació de cor per poder participar en la pel·lícula i va morir (del cor) l'endemà d'acabat el rodatge, la qual cosa demostraria la seva implicació i el seu gran cor, tot i haver-li fallat.

3 comentaris:

Cinefilia ha dit...

Totalment d'acord, Ricard: tot i no haver gaudit de la mateixa popularitat, a mi aquest film em resulta molt més interessant que no pas el de Tornatore.

Una abraçada.

Trecce ha dit...

Todo un ejercicio de cinefilia.

ricard ha dit...

Juan: Sí, recordo la teva ressenya.

Trecce: Y nada impostado.

Una abraçada.