dissabte, 14 de setembre del 2024

HIT MAN

Si analitzem la filmografia de Richard Linklater, observarem que moltes de les seves preocupacions semblen derivar d'una adolescència mal païda o de la síndrome de Peter Pan. 

En la nostra pròpia joventut, hem pogut observar com moltes noies -i la majoria dels nois- mostraven més devoció pels companys brivalls que pels setciències amb escasses aptituds socials. 

Potser ens estem posant massa filosòfics, però és que "Hit Man. Asesino por casualidad" (2023) comença amb una cita de Nietzsche, a càrrec del protagonista, un improbable (però cert) professor de psicologia i filosofia de la Universitat de Nova Orleans que, a les estones lliures, ajuda la policia a detenir gent que vol matar algú, fent-se passar per sicari. 

Si hem de fer cas a la pel·lícula de Linklater, els sicaris de veritat només existeixen al cinema. Deu tenir raó. I potser també té raó quan afirma, en paraules del professor-policia infiltrat, que folla millor qui no pensa. 

I el cas és que al protagonista (excel·lent Glen Powell) li passa com al Walter White de "Breaking Bad". Que descobreix en ell mateix una doble personalitat i que resulta més atractiu quan fa de dolent. Si més no, es lliga una sospitosa tan guapa com l'Adria Arjona, a qui, després d'haver-la vist a la curiosa però fallida "Parpadea dos veces", nomenarem descobriment de la temporada. 

És com "El profesor chiflado" amb maneres de thriller eròtic.

divendres, 13 de setembre del 2024

LOS FELINOS

Abans de les "Historias extraordinarias", Alain Delon i Jane Fonda havien coincidit en un curiós film de René Clément, "Los felinos", del 1964, acompanyats d'una altra americana -més madura però igual d'atractiva-, Lola Albright. 

Comença a Nova York i continua a la Costa Blava. Comença com un thriller (amb banda sonora jazzística de Lalo Schifrin) per convertir-se en una intriga claustrofòbica amb un fort component eròtic. De què va? Doncs va d'un senyor molt atractiu (Delon) a qui uns gàngsters es volen carregar per un assumpte de banyes i que acaba reclutat com a xofer per dues mantis religioses (Fonda, Albright) que es dediquen a les obres de caritat -sic-, a gaudir del seu castell vora el mar ple d'estàtues africanes i de gatets, i a intentar seduir el protagonista amb intencions poc clares. 

"Los felinos" pretén ser moderna (a estones, sembla un exercici d'estil) i resulta més aviat estranya; si més no, Jane Fonda eleva la temperatura tant o més que el sol de la Provença. 

Ell fa cara d'amoïnat:

dimecres, 11 de setembre del 2024

BRANCALEONE

A "L'armata Brancaleone" (1966), Mario Monicelli recupera alguns dels actors de "Rufufú" (Vittorio Gassman, Carlo Pisacane), els ajunta amb Gian Maria Volonté, Enrico Maria Salerno i les guapes Catherine Spaak, Maria Grazia Buccella i Barbara Steele, i elabora un vehicle còmic igualment protagonitzat per una colla de brivalls més aviats patètics i, en el fons, entranyables, ara ambientat en l'Edat Mitjana. 

Brancaleone (Gassman) és un presumpte noble a qui uns esparracats fitxen per conquerir un feu amb l'ajuda d'un document que sembla atorgar-los algun dret. Però el protagonista se sent còmode en el paper de cavaller -tot i que el seu cavall no li fa gaire cas- i se sent obligat a ajudar presumptes donzelles i a complicar-se la vida de mil maneres, mentre topen amb ciutats assolades per la pesta o amb monjos que volen viatjar a Terra Santa. 

Tot plegat resulta divertit i adequadament desmitificador, però el film, que va ser nominat a la Palma d'Or a Cannes, no té el ritme o la genialitat de "Rufufú". El seu principal mèrit, com en altres títols de la mateixa època que retraten temps pretèrits, radica en una escenografia i un vestuari molt imaginatius (ens hem de remetre a Pasolini o Fellini?) però coherents amb la idea d'una Edat Mitjana més aviat bruta i miserable. 

Forma un díptic amb "Brancaleone alle crociate" (1970), en què la colla de galifardeus que segueixen Brancaleone en el seu viatge a Terra Santa inclou un coix, un nan, un nadó, una bruixa (Stefania Sandrelli), un pecador i un leprós (i un mercenari alemany i un poliglota). Novament, el to desmitificador i un humor més o menys surrealista conviuen amb algun moment tràgic; el diàleg amb uns penjats que profetitzen el final de les injustícies al món o un tram final en què tothom parla en vers resulten els moments més afortunats d'un títol irregular però força curiós.

dimarts, 10 de setembre del 2024

SALA DE PROFESORES

"Sala de profesores" (Ilker Çatak, 2023) narra els problemes d'una professora de secundària amb els companys, els alumnes i els pares dels alumnes a partir d'un fet quasi trivial (uns furts a l'escola) que es complicarà fins a extrems kafkians. 

El director aconsegueix un clima de malson a partir d'un tractament realista però vigorós d'un assumpte que conté moltes derivades: el racisme, la insolidaritat, la insuficiència dels mètodes pedagògics, la malla llet que s'amaga rere les regles de convivència en l'àmbit d'una escola multicultural i moderna.

diumenge, 8 de setembre del 2024

AMORÍOS

Romy Schneider tenia un paper molt breu a "A pleno sol", però ja havia coincidit amb Alain Delon un parell d'anys abans a "Amoríos" (pel·lícula també coneguda pel nom de la seva protagonista, "Christine"), adaptació a càrrec de Pierre Gaspard-Huit de l'obra teatral d'Arthur Schnitzler "Liebelei".

El film narra la sincera i intensa història d'amor entre un tinent del cos de dragons de l'exèrcit austríac (Delon) i una bella modisteta aspirant a cantant d'òpera (Schneider). El tinent i el seu amic, interpretat per Jean-Claude Brialy, distreuen els moments de lleure passejant pels voltants del Danubi amb la Christine i la seva amiga. Però també els podem trobar a l'òpera, on el pare de la noia toca el contrabaix i on es reuneix l'aristocràcia local, entre la qual el baró Eggersdorf i la seva esposa, encara amant del guapo oficial quan comença la seva relació amb la Christine, i que li causarà al xicot un greu entrebanc.

El film comença com una obra lleugera, però la referència de la noia a Romeu i Julieta anticipa un final tràgic, precedit d'una bellíssima seqüència en què un malenconiós Delon s'acomiada sense dir-ho del gran amor de la seva vida. 

El material era més apte per a un realitzador com Max Ophüls, qui, de fet, ja n'havia signat una versió el 1933 protagonitzada precisament per la Magda Schneider, mare de la Romy. Però la força de l'obra de Schnitzler s'imposa a la direcció impersonal de Pierre Gaspard-Huit, com assenyala el nostre amic el indéfilo en el post que dedica al film, primer d'una sèrie dedicada al recentment desaparegut Alain Delon. I, en qualsevol cas, els dos protagonistes surten guapíssims i és fàcil comprendre la devoció que els personatges senten l'un cap a l'altre. 

No és l'únic film en què Delon fa d'oficial austríac. Ens remetrem a "Historias extraordinarias", pel·lícula d'episodis basats en Poe que, el 1968, van signar Roger Vadim, Louis Malle i Federico Fellini, a la qual ens vam referir en el post que un llunyà 2009 vaig dedicar a "Toby Dammit", el fragment dirigit per l'italià, ignorant potser injustament els altres dos. Possible injustícia que passo a corregir tot seguit: 

L'episodi de Vadim, "Metzengerstein", explica la història d'una jove comtessa que porta una vida dissoluta fins que s'enamora del seu melancòlic cosí; ell la rebutja i ella es venja provocant -tot i que accidentalment- la mort del noi quan intenta salvar un cavall del foc a l'estable. El cavall torna a la vida per apoderar-se de l'esperit de la comtessa i arrossegar-la cap a un destí tan tràgic com el del cosí. Els tres relats, de fet, acaben amb la mort dels protagonistes, que potser cerquen una expiació dels seus vicis i malifetes. 

"Metzengerstein" resulta divertida en els seus primers minuts. Que la noia sigui Jane Fonda (llavors, esposa del realitzador) i el seu germà Peter el cosí ens fa pensar en un incest davant les càmeres, que finalment no es produeix, com tampoc no s'aprofundeix en el component zoofílic de l'estranya relació entre la noia i l'èquid. Lamentablement, els quaranta minuts obligats per a cada un dels episodis se li fan llargs a Vadim, qui acaba omplint el metratge de passejos de la noia a cavall pels boscos o vora un mar embravit. Cal reconèixer, però, que la fotografia és excel·lent, i que la Fonda surt guapíssima vestida d'amazona o amb vestits una mica atrevits per tractar-se de l'Edat Mitjana però indiscutiblement sexis.

Brigitte Bardot, una altra de les conquestes de Vadim, surt morena i fumant cigars en l'episodi de Louis Malle, "William Wilson", en què Delon, des de la seva infància en un internat fins als dies en què estudia Medicina o exerceix d'oficial de l'exèrcit austríac, es veu assetjat per un doble, qui d'alguna manera li retreu unes accions pròpies d'un psicòpata, del bullying a un infortunat company d'escola a les fuetades a l'esquena de la protagonista femenina. 

El fragment de Malle, que en les escenes a l'internat pot recordar-nos "Adiós, muchachos", dosifica millor els seus elements, ajudat per una estructura que conjuga el flash-back i el flash-forward. 

Però continua sent cert que l'episodi de Fellini, sobre el qual no m'estendré, fa empal·lidir els precedents perquè és, sens dubte, una obra mestra, desbordant d'idees visuals (moltes recuperades a "Roma") i de guió (el western catòlic!), amb un Terence Stamp tan brillant com adequadament excessiu.

dijous, 5 de setembre del 2024

MAR DE HIERBA

Spencer Tracy i Katharine Hepburn van mantenir una llarga relació, dins i fora de la pantalla. Els seus títols més coneguts són comèdies que il·lustren la "guerra de sexes", però "Mar de hierba", que van protagonitzar el 1947 a les ordres d'Elia Kazan, resulta més atípic. 

De guerra, també n'hi ha. Una guerra no declarada entre grans terratinents dedicats al bestiar (representats pel personatge de Tracy) i colons que volen fer de pagesos (defensats pel jutge interpretat per Melvyn Douglas). L'argument, en definitiva, d'una pila de westerns, i un exemple dels conflictes socials presents en molts films del realitzador, encara que aquí parli de temps pretèrits. Però "Mar de hierba", tot i semblar un western i incloure algun tiroteig, deriva ràpidament cap al melodrama. El terratinent es casa amb una noia de Nova Orleans (Hepburn) i, tot i que no deixaran d'estimar-se, la seva relació fracassarà perquè ella manté una postura ambivalent en el conflicte amb els colons (i el progrés), i perquè la seva relació amb el jutge va més enllà d'una sincera amistat.

dilluns, 2 de setembre del 2024

HISTORIAS LAMENTABLES

Javier Fesser ha dirigit més curtmetratges que llargs. I "Historias lamentables", que és del 2020 i s'ubica entre "Campeones" i "Campeonex", no és altra cosa que tres migmetratges i un curt ajuntats, connectats en algun moment però que parteixen de situacions diverses, amb el nexe comú d'uns personatges més aviat antipàtics (amb permís del negre Ayoub) enfrontats als seus defectes i a contrarietats gairebé surrealistes. 

En la línia del director, tot molt cinètic i esperpèntic, però amb algun moment entranyable.

diumenge, 1 de setembre del 2024

SPLENDOR

La història d'un cinema de poble a Itàlia i de l'atípic triangle format pel propietari i taquiller (Marcello Mastroianni), l'acomodadora (Marina Vlady) i el projeccionista (Massimo Troisi), finalment el personatge més entranyable de "Splendor" (Ettore Scola, 1989), un paio tímid enamorat de l'amor i del cinema quan el descobreix gràcies a la seva nova feina (*). 

El film, que manté un delicat equilibri entre la comèdia i l'elegia, parla del trist destí de les sales de cinema, sobretot fora de les grans ciutats, eixos de la vida local en el passat i, arribats els anys vuitanta, condemnades a desaparèixer per la manca de públic. 

Es va estrenar un any després de "Cinema Paradiso" i no va tenir el mateix ressò, tot i que us aviso que prefereixo "Splendor", ni que només sigui per com fuig dels excessos melodramàtics que llasten el film d'en Tornatore. 

(*) Troisi és -o era- un actor de comèdia excel·lent que va morir de manera prematura el 1994, després de completar el seu treball més conegut, "El cartero y Pablo Neruda", curiosament acompanyat d'en Philippe Noiret, el projeccionista de "Cinema Paradiso". Diuen que va retardar una operació de cor per poder participar en la pel·lícula i va morir (del cor) l'endemà d'acabat el rodatge, la qual cosa demostraria la seva implicació i el seu gran cor, tot i haver-li fallat.