No és el meu costum ni m'agrada comparar una pel·lícula amb el seu original literari, però he tingut la sort o la desgràcia d'haver llegit el llibre abans de veure'n l'adaptació cinematogràfica, i aquesta informació em permet jutjar el film de Glazer a partir d'una percepció diferent de la de l'espectador que desconegui l'argument de partida i que toparà amb una obra aparentment hermètica. Ja que "Under the Skin" pel·lícula no traeix la novel·la però depura i estilitza el seu contingut fins a fer-lo gairebé incomprensible. Cal dir que obté, a canvi, un producte molt brillant i atmosfèric, un producte hipnòtic, d'enorme força visual, que treu el màxim partit dels paisatges desolats d'una Escòcia sempre plujosa o emboirada o del cos magnífic -de la pell- de la Scarlett Johansson; també aquest procés d'abstracció determina un missatge al meu entendre més interessant que el del llibre, que em sembla una faula una mica simple sobre el nostre caràcter depredador, i esdevé un estudi sobre la solitud que regna en les nostres ciutats i els nostres camins i la dificultat per comprendre les actituds alienes, la dificultat d'entendre i penetrar el nostre món des de l'exterior, sense ficar-se dins la nostra pell.
5 comentaris:
Hola Ricard!
Un titulo que desconocía, me lo anoto. Ya que sacas el tema de las adaptaciones, de todas las películas que he visto a la vez que también he leído sus libros solo hay una que me parece que este a la altura del original en papel, se trata de "In Cold Blood" (A sangre fría 1967), vi la película poco después de leer el libro y me pareció magnifica. ¿Crees que siempre hay que seguir ese orden?
Que tengas una feliz semana!
De las últimas obras maestras genuinas que he visto en esta década...
Un saludo.
Fran: No sabría qué decirte, aunque normalmente me da un poco de pereza leer el libro si ya he visto la película. "A sangre fría" es un caso especial, pues la película es muy buena y el libro una obra maestra. También hay algunos ejemplos de películas muy buenas a partir de libros regulares ("Tiburón", "El padrino"...).
dvd: Desde luego, también esta película es superior al original literario. Me quedé con la duda de si me hubiese impactado más de no haber leído antes el libro.
Saludos.
Coincideixo en tot, Ricard. El llibre és una sàtira delirant que recorda Bad Taste, si bé infinitament més subtil, però la pel.lícula és enigmàtica i fascinadora, com si Tarkovski hagués dirigit Species... I el mètode de rodatge amb càmera oculta també és d’allò més intrigant
Com si Tarkovski hagués dirigit Species... No se m'hauria acudit una definició millor.
Publica un comentari a l'entrada