dimarts, 24 de novembre del 2020

SIBERIA

Tal vegada arrisqui el meu prestigi (si és que en tinc algun) si entro a defensar aquesta sèrie B que vaig encepegar un diumenge a l'hora de la migdiada (al canal Cosmo; feia zàping). En fi, potser cal aclarir que no penso que "Siberia" (Matthew Ross, 2018) sigui una bona pel·lícula. Es tracta d'un thriller eròtic en què un nord-americà (Keanu Reeves) viatja a Rússia per vendre uns diamants a un mafiós amb molts diners i poques manies; pel camí, s'enamora perdudament d'una siberiana molt eixerida, tot i que als Estats Units l'espera una dona que s'assembla a Molly Ringwald.

Un protagonista inexpressiu i lacònic i un to existencialista i tràgic remeten a Melville, salvant moltes distàncies. Algunes situacions són previsibles i forçades (per exemple, el rotllo entre el protagonista i els germans de la russa). La trama és una mica inversemblant, el ritme insegur i el final bastant fluix.

Així, doncs, per què -us preguntareu- li dedico un dels meus posts a "Siberia"? Per què vaig haver d'interrompre la meva migdiada per seguir-la fins al final amb una relativa fascinació?

Imagino que és un conjunt de motius. En primer lloc, d'ençà que vaig viatjar a Sant Petersburg, estic convençut que a Rússia pot passar-hi de tot (i vull aclarir que no vaig tenir topades amb la màfia local, almenys que jo recordi). Que beguin vodka sense parar, com es veu a la pel·lícula, també és un fet inqüestionable. D'altra banda, potser gràcies a la bellesa agressiva d'Ana Ularu, em vaig deixar arrossegar per una història d'amor impossible entre dos solitaris perduts en un espai inhòspit que podria recordar -salvant també moltes distàncies i canviant l'entorn urbà per un de més rural- "Lost in Translation"). I, finalment, perquè inclou una escena d'agermanament entre el mafiós i el nostre antiheroi que resulta ser el súmmum del masclisme però, a la vegada, també és profundament i desesperadament romàntica.

Però tampoc no em feu gaire cas.


   


Per cert, si us van les històries de mafiosos russos, encara que no siguin res de l'altre món, també podeu freqüentar la sèrie de Movistar + "Nasdrovia", amb Leonor Watling, Hugo Silva, el sempre excel·lent Luis Bermejo, i un senyor que es diu Anton Yakovlev (el mafiós) a qui espero que li donin algun premi, millors papers, el que sigui... La seva interpretació mereix això i més.

4 comentaris:

Fran ha dit...

Hola Ricard!
Vaya, pues me has despertado la curiosidad. Por cierto, ese viaje a San Petersburgo debió de ser interesante.
Anotada queda la película y la serie.
Saludos!

ricard ha dit...

Estuve en Moscú y San Petersburgo hace cuatro años y fue lo más parecido a viajar a una realidad paralela. El centro de Moscú está lleno de tiendas de lujo y cuesta imaginar que un día fuese la capital del mundo comunista. Además, se come bien y el vodka a palo seco, curiosamente, no deja apenas resaca.

Saludos.

El Demiurgo de Hurlingham ha dit...

Me Despierta un poco de curiosidad.

ricard ha dit...

Quizás haya levantado demasiadas expectativas. Insisto en que no se trata de una buena película.