dimarts, 1 de juliol del 2014

TOO MUCH JOHNSON


El recent descobriment en un magatzem a Itàlia d'una còpia de "Too Much Johnson" (1938), un títol que es creia perdut, sembla contradir la idea que "Ciudadano Kane" va ser la primera pel·lícula dirigida per Orson Welles.

Però "Too Much Johnson" no és exactament una pel·lícula. És una filmació realitzada perquè acompanyés el muntatge teatral d'una obra de William Gillette, i que havia d'aparèixer fragmentada en un pròleg i dues presentacions al segon i tercer actes. La naturalesa còmica de l'obra va inspirar la idea de fer una pel·lícula muda de persecucions pels terrats a l'estil de les antigues comèdies de Mack Sennet. Joseph Cotten emula Harold Lloyd i Welles no té problemes per evocar l'estètica del cinema silent. Algunes escenes, com la persecució enmig de muntanyes de caixes de fusta, filmada en plans picats, sembla anticipar les figures d'estil del mestre; resulta més difícil valorar si Welles capta el ritme dels inventors del slapstick, tota vegada que la còpia que ens ha arribat no està muntada: veurem les escenes repetides des de diferents angles, o simplement repetides, i en alguns moments es veuen membres de l'equip de filmació.

L'interès de "Too Much Johnson" és básicament arqueològic. I, ja que parlem d'arqueologia, cal recordar que, el 1934, amb dinou anys, Welles havia ja dirigit, en companyia de William Vance, un curtmetratge experimental titulat "The Hearts of Age", el qual, curiosament, també copiava la imatgeria del cinema de començament del segle XX.

2 comentaris:

David ha dit...

No la he visto... mmm. Tengo un amigo que es fan de Welles, pero si el interés es meramente arqueológico, como dices, en mi caso no me muero por verla.
Un saludito.

ricard ha dit...

Pues no te preocupes, porque es sólo para fans. O cinéfilos masocas, como yo. Saludos.