dilluns, 13 de juny del 2011

CARLOS


Digital + continua apostant per les sèries de qualitat i, mentre els dilluns al vespre gaudim encara de les aventures dels Set Regnes a "Juego de tronos", estrena els dimarts la mini-sèrie de tres capítols de durada "Carlos", dirigida per Olivier Assayas amb un estil directe, que sembla documental però que no exclou la subtilesa ni el vigor narratiu d'un gran thriller, centrada en les aventures del cèlebre terrorista internacional, actualmente empresonat a França.

La història comença als anys setanta, època daurada del terror d'extrema esquerra a Europa i l'Orient Mitjà; és llavors quan la figura d'Ilich Ramírez, àlies Carlos (molt ben interpretat per un altre Ramírez, Edgar), comença a despuntar per la seva audàcia. Progressivament, el soldat al servei d'uns presumptes ideals anti-capitalistes es convertirà en un mercenari arrogant; Carlos es passeja per tot el món de manera anònima quan li convé però brindant a l'opinió pública la seva imatge icònica, que la societat de l'època tem però, al mateix temps, admira com si es tractés d'una estrella del rock (un paral·lelisme que Assayas no dubta a suggerir). El personatge, inquietant i seductor alhora, resulta tan interessant com el repàs que fa la minisèrie de l'evolució dels grupuscles terroristes que van precedir l'actual auge islamista. I, tot i que els episodis comencin sempre advertint que es tracta bàsicament d'una ficció, si tenim en compte que la crítica més clara que el Carlos real ha dirigit a la sèrie és que el presenta com a fumador de cigarretes quan ell fumava només havans, hem de pensar que les coses van succeir de manera molt semblant a com se'ns mostren.

La sèrie dura una mica més de 300 minuts i s'estrena en sales comercials amb un muntatge una mica més reduït (de 165 minuts), que no sé pas com haurà sortit perquè a la versió televisiva no hi ha gens de palla.

6 comentaris:

òscar ha dit...

"Chacal", llibre i peli, també estava inspirat en algun episodi de la vida d'aquest home, oi?

Buscaré per Internet ja que, de fa uns mesos, ens her tret del damunt Digital +.

Massa tele i ... massa quartos :)

ricard ha dit...

Ës veritat que a en Carlos li deien Chacal, però no crec que el llibre d'en Frederick Forsyth ni la pel·lícula d'en Fred Zinnemann hi estiguessin inspirats ja que són anteriors als anys de glòria del terrorista venezolà. La cosa aniria a l'inrevés, és a dir que el comparaven amb el del llibre (i he llegit a Internet que van trobar-ne un exemplar al lloc on va matar un parell de policies a França).

Em sembla que has fet bé de treure't el Plus; fan un parell de sèries i un parell de pel·lícules que estan bé però resulta caríssim.

Gràcies pel comentari i enhorabona pel teu bloc; anava per dir alguna cosa sobre el tema dels bigotis i sobre Aznar però he vist que ja se m'havien adelantat.

Josepe Machado ha dit...

Vaig veure la peli de tres hores i em va semblar de lo millor que s'ha estrenat aquest any, és bastant rodona. La serie és el muntatge original de 5 hores que intentaré no perdre'm. Salut!

ricard ha dit...

Em temo que la pel·lícula no ha tingut gaire èxit, i probablement seràs un dels pocs afortunats que l'hagin vista.

Per cert, he vist al teu bloc que tu també ets fan de "Juego de tronos"...

Sandra Mantas ha dit...

Fa poc vaig comentar a un blog (crec que a Después de 1984) que després de tant llegir sobre "Juego de tronos" i tot i que inicialment no ho tenia previst, havia decidit veure-la. Influències "blogueres". Respecte a "Carlos" jo he vist el muntatge de 5 hores i és realment apassionant i com dius hi ha poca palla, així que un es pregunta com s'ha reduït practicament a la meitat per la peli i seguir funcionanat (com sembla que fa). Una abraçada.

ricard ha dit...

David, jo també tinc curiositat per veure "Carlos" la pel·lícula. Una abraçada.