dissabte, 16 de febrer del 2019

LA SEÑORA MINIVER


Estrenada el 1942, quan la Segona Guerra Mundial encara la guanyaven els alemanys, "La señora Miniver" és un exemple interessant de cinema de propaganda: un film sobre la guerra que transcorre sempre a la rereguarda i que lloa el comportament de la població civil britànica i el valor i optimisme amb què planta cara a l'amenaça que ve de l'altra banda del Canal de la Mànega. Per cert, mostra els fets de Dunkerque (també des de la rereguarda) molts anys abans del film de Christopher Nolan.

William Wyler es mostra hàbil i elegant en el retrat de la vida quotidiana de la família protagonista, una llar burgesa tan exemplar que fa una mica de ràbia. Com poden, intenten que la guerra no canvïi les seves vides; en qualsevol cas, el drama transcorre sempre damunt dels seus caps, ja sigui al pis de dalt on hi ha l'habitació del fill, o més amunt, al cel on volen els avions britànics però també els bombarders alemanys. Paradoxalment, el cel és també un símbol d'esperança, que la càmera mostra en el pla final, a través del forat que una bomba alemanya ha fet al sostre de l'església.

5 comentaris:

Cinefilia ha dit...

La vaig veure a la Filmoteca fa un fotimer d'anys, però encara la recordo com una pel·lícula molt correcta, en la línia del millor cinema de propaganda que es feia a principis dels quaranta (de fet, és del mateix any que "Casablanca").

Salutacions cinèfiles i fins aviat,
Juan

ricard ha dit...

Ben cert, "Casablanca", un altre clàssic del cinema de propaganda (però més conegut per la seva vessant romàntica).

Una abraçada.

miquel zueras ha dit...

Bona pel.lícula de propaganda pero no "patriotera". He descovert en DvD una molt curiosa obra de l´epoca situada també a la reraguardia britànica:"Whent the Day Well" (Quan el dia va bé) de 1942. de la Ealing. Un grup de soldats britànics arriben a un petit poble i aviat començen les sospites. "Hasta aquí puedo contar" per no fer-te spoiler si no l´has vist.
Salut.
Borgo.

ricard ha dit...

No l'he vista i me l'apunto.

Salut!

miquel zueras ha dit...

T´aviso que el millor del film és la seva idea principal, molt original. A la resta li falta més "garra".
Salut.
Borgo.