divendres, 24 de novembre del 2017

EL AUTOR


El darrer film de Manuel Martín Cuenca, basat en la novel·la "El móvil", de Javier Cercas, afegeix un nou personatge a la seva galeria de sociòpates. Entre el thriller i la comèdia negra, "El autor" ens presenta el gris Álvaro (Javier Gutiérrez), trist empleat d'una notaria i aspirant a novel·lista, el qual, davant la manca d'idees i esperonat pel professor del taller d'escriptura (el sempre genial Antonio de la Torre), es dedicarà a manipular els veïns del seu immoble per forjar una realitat digna de ser retratada.

El director, novament ajudat per Pau Esteve Birba a la fotografia, confirma el talent exhibit a "Caníbal" i ens ofereix hàbils metàfores visuals: l'apartament de l'escriptor és buit i intensament blanc, com les pàgines en blanc de l'obra total que ansia escriure a partir de les misèries quotidianes que sorgeixen en forma d'ombres al mur d'un celobert convertit en caverna platònica; en canvi, els pisos dels veïns que visita per ordir el seu pla són plens de figures d'animals o d'animals dissecats, que els atorguen un aire kitsch i alhora suggereixen la presència d'un observador mancat de vida i d'empatia.

2 comentaris:

ethan ha dit...

Me quedé sin verla en el festival de cine de Sevilla porque sabía que pronto me la encontraría en cartelera. Me apetece el tema, me gusta el actor (últimamente se lleva todos los papeles, tanto en el cine como en tv); así que caerá en breve.
Saludos.

ricard ha dit...

Javier Gutiérrez borda el papel. Ahora lo estoy viendo en la divertida serie de Movistar + "Vergüenza", en la que da vida a un perfecto imbécil sin caer en la trampa del exceso. Un actorazo.

Saludos.